Annons:

Brunegård vill satsa på bättre rehabilitering

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård vill satsa på kommunens rehabilitering. Foto: Simon Henriksson

Brunegård vill satsa på bättre rehabilitering

Gudrun Brunegård, Kristdemokraterna, vill se en satsning på kommunens rehabiliteringsorganisation. I en motion till fullmäktige föreslår hon att saken utreds av socialnämnden.

Annons:

Kommunerna får ta ett allt större ansvar för vården. Landstinget har ansvar för den medicinska behandlingen, men en stor del av rehabiliteringen faller på kommunernas lott. Västerviks och Kalmars kommuner har satsat aktivt på hemrehabiliteringen. Nu vill Gudrun Brunegård se något liknande i Vimmerby:

”I Kalmar och Västerviks kommuner har man istället valt en offensiv väg. Man har byggt upp hemrehabilitering, med sjukgymnaster, arbetsterapeuter och kuratorer, som kommer in med noga avvägd träning i ett tidigt skede efter hemkomsten, även för kroniskt sjuka. Det har nästan omedelbart lett till stora vinster, både för de enskilda personerna och för samhället”, skriver hon i en motion som i dag ställts till kommunfullmäktige.

En större satsning skulle, enligt Brunegård, vara till gagn för både den enskilda personen och samhällsapparaten i form av mindre behov av hemtjänst, hjälpmedel och bostadsanpassning samt senarelagd flytt till särskilt boende.

Enligt Brunegård behövs cirka sex sex sjukgymnaster och sex arbetsterapeuter i Vimmerby. Brunegård tror att satsningen betalar sig relativt omgående:

”I dessa tider, när socialnämnden vänder på varje sten för att minska sina stora underskott, vore det läge att införa en utbyggd hemrehabilitering även i Vimmerby. Det skulle gynna både våra äldre och funktionshindrade och ge nämnden bättre möjlighet att klara budget.” 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt