Annons:

Gympahallarna stängs om skolorna stängs

Både skolan och gympasalen stängs. Det är tanken om majoritetens beslut står fast efter folkomröstningen. Foto: Vimmerby kommun

Gympahallarna stängs om skolorna stängs

Gymnastikhallarna i Gullringen, Djursdala och Pelarne hänger på en skör tråd. Stängs skolorna går gymnastiksalarna samma öde till möte. – Det är vårt tänk, säger fastighetschefen Rolf Johansson.

Annons:

Om besluten inte rivs upp av fullmäktige kommer skolorna i Djursdala och Gullringen samt förskolan i Pelarne att stängas efter pågående vårtermin.

Den 21 februari ska Vimmerbys medborgare rösta om sakfrågan – och man kommer att rösta om fler saker än just skolverksamheten. Tomas Peterson (M) har tidigare sagt att han vill sälja skolfastigheterna så fort som möjligt. Det finns ytterligare en parameter i skolvalet. Gymnastiksalarna på orterna kommer att stängas om skolorna och förskolan stängs.

– Om skolan slutar skolan hyra dem så stängs dem. Det är vårt tänk. Sedan vet jag inte om kultur- och fritidssektorn är intresserad att hyra dem istället, men är de inte det stängs gymnastiksalarna samtidigt som skolorna i höst.

Sparar 675 000

Anledningen är förstås att en del av besparingen i skolbeslutet ligger i att minska driftskostnaderna.

– Jag har inte tittat på det tekniskt. Hallarna försörjs från de stora husen och kan inte säga hur stor del av driften som ligger på hallarna.

Driftskostnaderna för de tre enheterna ligger på cirka 900 000 kronor. Kommunens samhällsbyggnadschef Miklós Hatházi har tidigare uttalat sig om att driftskostnaden som mest kan minska till 25 procent, vilket innebär en besparing på 675 000 kronor. Hur mycket besparingen skulle minska om hallarna hölls igång vet inte Rolf Johansson.

– Ska vi försörja dem med energi så kan vi inte lägga det i malpåse som det är tänkt. Då får vi dra upp temperatur och el, men det finns inga siffror på det och jag har ingen uppskattning.

Lite uthyrning

Så värst mycket aktivitet utöver skolverksamheten är det inte i gympasalarna. DV har tittat på hur uthyrningen ser ut i Gullringen och i Djursdala. I Djursdala finns det ingen löpande bokning och ytterst få bokningar för enstaka tillfällen heller. Samma sak gäller i Pelarne – ytterst liten, för att inte säga ingen, användning av gympasalen.

I Gullringen är det något mer aktivitet. Där finns det cirka fem löpande bokningar varje vecka plus någon enstaka bokning. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt