Annons:

Hälften av besparingen ligger på lokaler

Stängningarna av skolorna i Djursdala och Gullringen väntas spara 2,2 miljoner kronor 2016. Nu kan Dagens Vimmerby avslöja vad som gömmer sig bakom summan. Hälften är lägre lokalkostnader för BUN.

Annons:

Hösten 2016 stängs skolorna i Djursdala och Gullringen. Åtminstone om de gällande politiska besluten står fast och de inte påverkas av folkomröstningen i februari.

Besparingen för att stänga de två enheterna väntas hamna på 2,2 miljoner under 2016. Många har under lång tid undrat hur barn- och utbildningsförvaltningen kommit fram till den siffran. Dagens Vimmerby kan nu presentera svaret. En färsk sammanställning från förvaltningen visar att hälften, 1,1 miljoner, sparas på lägre lokalkostnader. 0,8 miljoner avser en effektiviserad undervisning. 0,3 på en neddragning av antalet rektorstjänster.

Några lärare kommer inte att sägas upp.

– Bedömningen är att inga uppsägningar kommer att ske av lärare eller rektorer. Det eftersom det inom förvaltningen finns tjänster tillsatta som är tidsbegränsade, säger Birgitha Sahlin.

 

”Inte behov av det”

Barn- och utbildningsnämnden kommer inte att göra någon mer detaljerad beräkning.

– Vi har inte behov av det.

Siffrorna ska beaktas med viss reservation.

– Vi vet vilka lokalrelaterade kostnader som BUN inte behöver betala längre, men för rektors- och pedagoglönerna har vi gjort en uppskattning eftersom det är svårt att säga exakt siffra över till exempel vilken rektorslön vi ska räkna bort, säger Birgitha Sahlin.  

2017 får besparingen helårseffekt. Då väntas kommunen spara drygt dubbelt så mycket på att stänga skolorna i Gullringen och Djursdala.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt