Annons:

Nilsson Nachtweij om avtalet:

Ingela Nilsson Nachtweij (C) säger att det inte fanns något alternativt till en uppgörelse. Foto: Jakob Karlsson

Nilsson Nachtweij om avtalet: "Fanns inget alternativ förutom en uppgörelse"

Det fanns inget annat alternativ än att hitta en uppgörelse med Jan Erixon. Det säger det blivande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).
– Jag vill inte lägga mig i styrelsens hantering av den här frågan, säger hon.

Annons:

I ett pressmeddelande på tisdagen skrev Centerpartiet att "efter att den politiska majoriteten under en längre tid arbetat med bolagsstyrningen i Vimarhem, har under hösten den nuvarande ledningen drivit fram ett avtal med Vimarhems VD Jan Erixon, som kommer att sluta sin tjänst den 1 februari 2019 efter 29 års tjänstgöring". 

Centerpartiet skriver att man inte ser någon fördel i att skapa ytterligare konflikter och oenighet i bolagsstyrelsen. 

"Vi väljer att inte erinra mot beslutet i detta svåra läge. Vi noterar den stora kostnaden för bolaget, men vill samtidigt genom vårt agerande betona vikten av en enig styrelse, för bästa möjliga förutsättningar för bolagets framtida utveckling. Nu ser vi framåt. Den nya styrelsen som ska ta över ledarskapet för Vimarhem kommer att ledas av en centerpartist och vice ordförande blir en kristdemokrat. Vi vill snarast rekrytera en ny vd och se till så att Vimarhem bygger så mycket bostäder som möjligt inom allmännyttan. Pistolsmeden är först ut och där planeras för en gruppbostad med sex lägenheter i bottenplan och 27 lägenheter. Vimarhem är ett välskött bolag som har stora möjligheter att leverera stor nytta för våra kommuninnevånare", fortsätter Centerpartiet.

"Kan man diskutera"

Ingela Nilsson Nachtweij (C) säger när vi ber henne att vidareutveckla pressmeddelandet att det inte fanns något annat att göra än att hitta en uppgörelse.

– Beslutet som styrelsen har tagit har Centerpartiet ställt sig bakom. Vi tycker inte att det finns anledning att söka några konflikter, vi vill se framåt. Vimarhem är ett välskött bolag och vi vill inte tappa tempo i bolaget. Det handlar om att snabbt få in en ny vd som ersätter Jan Erixon.

Men om Jan är trött och vill sluta, är det då rimligt att han får 18 månadslöner?

– Det är styrelsens hantering av den här frågan, det vill jag inte lägga mig i. 

Ska tjänstemän som är trötta kunna få ett avgångsvederlag?

– Det kan man diskutera.

Vad tycker du?

– Jag tänker inte säga mer om det här, det är majoriteten som har ledarskapet. 

Men man är överens i styrelsen och därmed är Centerpartiet delaktiga i det här beslutet?

– Vi har valt att inte reservera oss eller rösta för något annat. Som jag har förstått det lades det här fram som ett alternativ. Då handlade det om att bli enig eller att avstå. Då valde man att gå med på det och jag respekterar Vimarhems beslut. 

Grundproblemet här är väl att han hade 32 månadslöner i fallskärm. Hur ser du på det i dag?

– Det går inte att kontrollera vad som låg bakom det beslutet, men det är inget vi strävar efter att göra igen framåt. Jag vill inte värdera vad som gjordes då, jag vill se framåt. Vi ska inte skriva sådana avtal framåt.

Ni betonar vikten av att vara sams. Varför är det viktigt när ni har fört en hård oppositionspolitik i fyra år?

– Just för Vimarhem får man skilja på det här, det handlar inte om det. Du försöker måla upp att valresultatet skulle ha någon effekt på om vi är eniga eller inte, men det här handlar om Vimarhem, alltså bolaget. Centerpartiet står bakom det beslut som styrelsen har tagit. 

Vi har sökt Jan Erixon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt