Annons:

Jacob Kant (V) opponerade sig mot förslaget kring partistödet. Foto: Ossian Mathiasson

V var kritiska – så blev det med partistödet: "Stått och skrikit om Lyxfällan"

På måndagen tog kommunfullmäktige beslut om partistödet för 2019. Men Vänsterpartiet opponerade sig – och menade att beslutet var "osmakligt".
– Det kostar mer än vad som beslutats, säger Jacob Kant (V).

Annons:

Anledningen till att frågan om partistödet var uppe ännu en gång i kommunfullmäktige handlar om ett misstag. Vänsterpartiet uppmärksammade att Miljöpartiet och Liberalerna – som båda ramlade ur fullmäktige i höstens val – höll på att gå miste om sitt grundstöd.

– Det står i vårt regelverk att man efterföljande år, även om man inte är kvar i fullmäktige, har rätt till grundstöd. Det rättar vi till nu, sa Ingela Nilsson Nachtweij (C) tidigare. 

Det handlar om drygt 7 000 kronor per parti och avser endast 2019. Men Vänsterpartiet ställde sig kritiskt till beslutet på måndagens fullmäktige. 

– Det är glädjande att fullmäktige vill följa reglementet för partistöd, men det är mindre glädjande för att inte säga osmakligt att de extra 27 000 kronorna tas från oförutsedda medel och inte inom ramen för anslaget till partistöd. På det viset blir det mer pengar än vad som beslutats till de kvarvarande partierna. Av vissa kan det ses som en försumbar summa, men för oss är det en viktig fråga för god ordning, säger Jacob Kant (V).

"Stått och skrikit om Lyxfällan"

Han passade även på att skicka en passning till Centerpartiet.

– Centerpartiet har stått och skrikit om Lyxfällan hit och dit, så det vore dumt att rösta på det.

Erik Paulsson (C) gick upp och svarade Jacob Kant (V).

– Jag vill bara konstatera att det är en väldigt stor skillnad på Lars Johanssons åsikt i kommunstyrelsen kontra Jacobs åsikt här. I kommunstyrelsen var Lars Johansson med på den här smidigare lösningen än att räkna om hela stödet när vi tog beslut om det där, säger Erik Paulsson.

Lars Johansson markerade att han inte hade reserverat sig där, men att han ställde sig bakom förslaget från Kant. 

Utbetalningen av partistöd uppgår 2019 år till 483 300 kronor i stället för 456 000 kronor.

Vänsterpartiets förslag fick inget gehör i fullmäktige och som ensamt parti reserverade sig V.

Vänsterpartisten Jens Stenman af Ekenstam skrev i en debattartikel på tisdagen att det hade varit intressant att laglighetspröva fullmäktiges beslut.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt