Annons:

Nicholson om konkursen:

Marie Nicholson (M), till höger, säger att hon hoppas att konkursen innebär att någon seriös aktör tar över Eken.

Nicholson om konkursen: "Hoppas det innebär att det kommer in någon seriös aktör"

Ekens ägare har försatts i konkurs. Det innebär att den mycket uppmärksammade fastigheten i Vimmerby ska säljas.
– Vi får hoppas att det här kan innebära att det kommer in någon seriös, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

På torsdagskvällen berättade Vimmerby Tidning att Ekens ägare, Agnig Xani AB, försatts i konkurs vid Stockholms tingsrätt. Beslutet togs i måndags.

"Bolaget är på obestånd och kan rätteligen inte betala sina skulder och dess betalningsoförmåga är ej endast tillfällig" skriver bolagets vd Robin Agnig i den ansökan som lämnades in till Stockholms Tingsrätt i måndags.

Agnig Xani AB köpte fastigheten Eken i centrala Vimmerby av Guldbjörnen AB under 2016. Bolaget betalade tolv miljoner kronor – och det var inte långt efter att Anders Hermansson, ägare till Guldbjörnen, köpt fastigheten för 4,5 miljoner kronor av Vimmerby kommun.

Vad som nu kommer hända är oklart, men klart är att Agnig Xani AB:s fastigheter ska försöka säljas.

– Jag har egentligen ingen reaktion på själva konkursen. Det jag kan säga är att det är bra att det händer något. Att Eken står och förfaller är en källa för frustration. Hade det fortsatt så här hade den till slut börjat gå sönder, säger Marie Nicholson (M). 

Kommunstyrelsens vice ordförande har aldrig haft kontakt med bolaget, säger hon.

– Jag har inte haft något med dem att göra, men vi får hoppas att det här ska innebära att någon annan kommer in som är seriös och vill göra Eken till något bra. Det här kan göra det lättare att något sker med Eken.

"Finns många alternativ"

Att kommunen skulle försöka köpa tillbaka fastigheten är inget hett alternativ, enligt Nicholson.

– Kommunen har sålt det en gång och har inget ansvar kvar det. Det vore märkligt att köpa tillbaka det, jag ser heller inte att vi har något behov av det i dagsläget. Om någon av förvaltningarna flaggar upp för att det vore bra ska vi självklart titta på det, men kan vi hjälpa till att förmedla så att någon annan, en privat utförare, tar över det och gör någonting så ska det vara kommunens fokus. Det finns många alternativ.

Kommer ni ta någon kontakt i det här ärendet?

– Det har vi inte diskuterat, men inte i ett första skede tror jag.

Känner ni till om det finns något intresse i dag?

– Jag vet att det har funnits intresse förut och att då göra om det till bostäder, men jag vet inte om det intresset finns kvar. I dagsläget har vi inte diskuterat om vi ska göra något av det.

"Goda förutsättningar"

Marie Nicholson (M) hoppas att det ska bli något bra av Eken i slutändan.

– Vi har ett intresse av att alla byggnader i Vimmerby ska utnyttjas på bästa sätt. Det är väldigt tråkigt om något står tomt som kan användas på ett bättre sätt när man exempelvis har behov av bostäder. Jag ser att det finns goda förutsättningar att någon annan vill ta sig an det och göra något bra av det.

Vi har sökt kommunalrådet Ingela Nilsson Nacthweij (C). Vi har även sökt Robin Agnig, vd för Agnig Xani AB.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt