Annons:

NYTT BRAKUNDERSKOTT I BUN: MINUS 12 MILJONER

Nye chefen Ola Karlsson har ett stort arbete med ekonomin framför sig. Foto: Jakob Karlsson

NYTT BRAKUNDERSKOTT I BUN: MINUS 12 MILJONER

Barn- och utbildningsnämnden går mot ett nytt stort underskott. Prognosen efter årets två första månader pekar på minus tolv miljoner.

Annons:

Skälen är större kostnader för elevassistenter och högre interkommunala ersättningar än budgeterat. Förra året gick nämnden cirka tio miljoner kronor back.

I mitten av förra året vidtog nämnden en mängd åtgärder för att komma till rätta med ekonomin.

– En del av det som beslutades utifrån handlingsplan kan vi se effekter av 2019, det handlar bland annat om en tjänst på förvaltningen som omvandlats till ett ekonomistöd för rektorerna och nämnden får tätare uppföljningar på enhetsnivå, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

 "Ser tuff ut"

Nämnden har tidigare flaggat för att ramen man tilldelats inte kommer att hållas.

– Prognosen ser tuff ut. Nämnden flaggade för underskott och det här är ungefär det man flaggade för.

Ola Karlsson tillträdde som ny förvaltningschef i början av februari och anser att det är för tidigt för att bedöma om rambudgeten är rimligt.

– Jag är alldeles för ny. Visst finns det saker som vi kan jobba med för att öka den ekonomiska styrningen, men nu är fokus att vi måste ha en rimlig budget för 2020. Vi ska inte föra fram saker som vi vill utan ska peka på saker som vi måste ha. Jag tycker att åtgärderna verkar rimliga och bra. Vi har fler barn i våra kommunala verksamheter.

 "Ser bättre ut än tidigare"

De interkommunala ersättningar fortsätter att spräcka sin budget – detta trots att Vimmerby har betydligt fler elever som går på gymnasiet i hemkommunen är rikssnittet.

I år väntas IKE-ersättningarna bli fyra miljoner dyrare än förväntat.

– I år ser det bättre ut än tidigare och det innebär att underskottet bör minska framöver. Det är fler elever som söker sig till oss och där har profilerna en stor inverkan. Vi har bland annat en person som sökt hockeyprofilen som är från Uppsala. Målet är inte att 100 procent av våra elever går i Vimmerby, men vi vill locka hit så många som möjligt.

Är budgeten för IKE-ersättningarna rimlig?

– Det känns som att det har vänt och om trenden håller i sig kommer den vara rimlig på sikt.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt