Annons:

BUN kräver 13 miljoner – ”En skola har 40 datorer på 18 klasser”

Foto: Pixabay/Genrebild

BUN kräver 13 miljoner – ”En skola har 40 datorer på 18 klasser”

Kommunens budgetarbete pågår för fullt. Barn- och utbildningsnämnden har äskat en utökad ram med 13 miljoner.

Annons:

BUN har gjort stora underskott under de senaste åren och så blir det även i år. Nu tas tio tjänster bort inom grundskolan och vuxenutbildningen och man hoppas även på tillskott från staten. I dagens läge ser underskottet ut att landa på 13 miljoner, men med de insatser som nu sätts in kan det minska med 4-5 miljoner.

I år är orsakerna fler assistenter och – precis som under många år tidigare – större kostnader för interkommunala ersättningar än vad som budgeterats. IKE-ersättningarna, kostnader för elever som går sin gymnasieutbildning i en annan kommun, kostar kommunen sex miljoner netto varje år.

– De elever som kommer till oss läser ganska billiga utbildningar, medan de som går i andra kommuner väljer dyrare program. Även om det inte blir så många elever så blir det höga kostnader, säger Anders Eriksson, verksamhetschef för gymnasiet.

Fler elever på gymnasiet

På grund av större kullar blir det förmodligen fler elever på gymnasiet nästa år.

– Andelen av Vimmerbyeleverna som väljer vårt gymnasium är ungefär samma, men det kommer fler elever utifrån och det kommer se bättre ut nästa läsår.

Förhoppningen är att kommunen ska kunna spara in två miljoner på IKE-ersättningarna nästa år.

I budgetprocessen har nämnden begärt ett tillskott på 13 miljoner.

– I det ingår bland annat gymnaiset med IKE-ersättnignarna och digitaliseringen. Vi får se hur mycket det blir, säger Ola Karlsson.

 "Har det gett resultat?"

Mellan 2016 och 2018 har antalet elever i kommunens skolor ökat med 137 stycken.

– Redan när den här budgeten sattes förde man fram att man inte kommer hålla den här budgeten och det måste man ha med sig. Det är ingen ursäkt, men det är en bakgrund till att det ser ut som det gör. Ser man till 2017 och 2018 så verkar underskottet minska i år, säger Ola Karlsson och fortsätter:

– 2018 gjordes en genomlysning som ledde till en handlingsplan och det handlade om ekonomiskt stöd och utbildningsinsatser. Har det gett resultat? Jag tycker att man kan skönja det i alla fall. Underskottet har minskat under de här tre åren.

Ser ni någon möjlighet att minska IT-kostnaderna?

– När det gäller digitaliseringen är vi långtifrån målnivån vi behöver ligga på. Gymnasiet och årskurs 9 är de enda där vi har 1:1-undervisning (en enhet per elev). Vi är långtifrån den nivån på övriga årskurser. På en skola finns det 40 datorer på 18 klasser.

– Vi måste bli bättre på att beställa rätt saker, säger nämndens ordförande Peter Karlsson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt