Annons:

V VILL SATSA MER PÅ VÄLFÄRDEN – SÄNKER RESULTATMÅLET

Vänsterpartisten Lars Johansson vill se mer pengar till välfärden. Foto: Simon Henriksson

V VILL SATSA MER PÅ VÄLFÄRDEN – SÄNKER RESULTATMÅLET

Vänsterpartiet är hittills det enda partiet utanför majoriteten som lagt fram ett eget budgetyrkande inför måndags kommunfullmäktige. Precis som tidigare år vill partiet sänka resultatmålet och föra över mer medel till välfärdens kärnverksamheter.

Annons:

Överskottsmålet är den stora skillnaden mellan den budget som Alliansen med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna lagt fram kontra Vänsterpartiets förslag. Alliansen vill se ett överskott på två procent av skatter och statsbidrag medan V nöjer sig med en procent.

Det ger förstås mer mycket att röra sig med. 9,8 miljoner för att vara exakt. Totalt skjuter Vänstern till 12,5 miljoner till socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden jämfört med majoritetens förslag. Resten av pengarna hämtas från minskad pott för oförutsedda utgifter (-1,7) och minskad budget för kommunstyrelsen (-1,0).

”Det ger tillsammans 12,5 ytterligare till Vimmerbyborna, till barn och unga, till äldre och till samhällets svagaste”, skriver Vänsterpartiets Lars Johansson i ett pressmeddelande.

"Måste ta sitt ansvar"

Skattesatsen föreslås ligga kvar på dagens nivå och Vänsterpartiet kräver ett ökat statligt ansvar för den välfärd som utförs av kommunerna.

”För att klara välfärden krävs det statliga satsningar och att de med störst tillgångar i samhället bidrar mer, inte att vanligt folk ska tyngs av ännu högre skatter. Men tills det blir verklighet kan vi inte låta välfärden blöda och arbetarna rädda upp det med sina kroppar, och slita ut sig på kuppen. Politikerna måste ta sitt ansvar och ge vettiga förutsättningar för en bättre kommun”.

Johansson anser att både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden är kraftigt underfinansierade.

”Totalt ser det ut som vanligt i Vimmerby kommun. Vi VET att verksamheterna är underfinansierade, ändå går majoriteten fram med förslag som inte håller och utan att säga ett ord om vad det får för konsekvenser. Ska det bli ordning och reda i kommunen måste vi börja med att prata klarspråk. Med en annalkande lågkonjunktur är utrymmet i kommunen för offensiva satsningar tyvärr förbi, men vägen framåt kan inte vara otydliga politiska beslut.”

"Vill förändra med en gång"

En del av pengarna till BUN ska gå till barnomsorg på obekväma tider:

”Trots beslut blir det ingen om att det ska införas blir det ingen verkstad från övriga partier. Till hösten kommer vi lägga ett nytt förslag så att åtminstone våra killar och tjejer som jobbar i kommunens verksamheter och numer jobbar pass till kl 22 kan klara sitt behov av barnomsorg. Vi måste börja någonstans, vi kan inte bara vänta på att "rätt" förutsättningar med nybyggda lokaler ska infinna sig magiskt. Vänsterpartiet vill inte vänta och se, vi vill börja förändra med en gång.”

Budgetfullmäktige inleds på måndag eftermiddag. Här kan du läsa om majoritetens förslag.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt