Annons:

Kommunalrådet efter upphävd Itsam-flytt:

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) kommenterar Förvaltningsrättens beslut om att upphäva flytten av Itsam. Foto: Jakob Karlsson

Kommunalrådet efter upphävd Itsam-flytt: "Logiskt att man inväntar ett avgörande"

Förvaltningsrätten har upphävt Itsams beslut om att flytta från Kisa till Linköping. Nu är framtiden osäker.
– Det är allvarligt att man har skrivit ett avtal samtidigt som man inte har något flyttbeslut, säger Vimmerby kommuns kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Efter en jämn omröstning där Kinda, Vimmerby och Ydre röstade nej fick ordföranden utslagsrösten, vilket resulterade i Itsam skulle flytta till lokaler vid Mjärdevi i Linköping. 

Beslutet att flytta från Kisa till Linköping väckte missnöje bland vissa parter i kommunalförbundet, bland annat Vimmerby kommun som har varit emot beslutet. Flyttbeslutet överklagades av tre parter, bland annat Kinda kommun, som inte ville att beslutet skulle gälla tills ärendet fått ett slutgiltigt avgörande. 

"Slarvigt"

Förvaltningsrätten upphävde nyligen direktionens flyttbeslut på grund av ett formellt fel i tillkännagivandet av sammanträdet. 

– Det är faktiskt intressant att flyttbeslutet är ogiltigt, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Hur ser Vimmerby kommun på domen om flytten?

– De har egentligen inte bedömt själva flyttbeslutet utan man har bedömt hur det har fattats. Man har inte anslagit det på rätt anslagstavla, det är slarvigt. Jag röstade emot flytten och jag visste att Kinda kommun skulle överklaga så jag lät de göra det. Det intressanta är vad som händer nu, frågar sig Ingela Nilsson Nachtweij. 

"Logiskt att man inväntar"

Kommunalförbundet Itsam – där Kinda, Ydre, Vimmerby, Åtvidaberg, Ödeshög och Boxholm ingår – hade dessutom tecknat ett tioårigt avtal med fastighetsbolaget Castellum i Linköping för att genomföra flytten. 

– Jag har agerat på direktionsmötet i både januari och mars och tyckt att man bör avvakta till förvaltningsrätten har gjort sin bedömning och vänta med att skriva ett hyresavtal eftersom det var överklagat. Det är rimligt att man inväntar förvaltningsrätten. De har bedömt överklagan och upphävt flyttbeslutet som överklagades. 

Vad såg Kinda kommun för felaktigheter som gjorde att de överklagade beslutet? 

– I överklagandet så var det väl två saker som de pekade på. Dels att det var ett budgetmöte och då ska kallelsen anslås på alla kommuners hemsida, vilket inte har gjorts. Det handlar också om huruvida ett kommunalförbund ska ha sin verksamhet inom sin geografi. Den delen har inte Förvaltningsrätten tagit ställning till så vi vet inte hur de ställer sig i den frågan. Det är allvarligt att man har skrivit ett avtal samtidigt som man inte har något flyttbeslut. 

Hur kommer Vimmerby kommun agera?

– Vi får avvakta och se hur presidiet i direktionen hanterar det men det är konstigt att man skrev ett tioårigt hyresavtal innan Förvaltningsrätten hade avgjort ärendet. Jag tycker att det är logiskt att man inväntar ett avgörande innan man gör något. Jag undrar vad som är så himla bråttom?

Ser du någon chans för att Itsam-kontoret blir kvar i Kinda kommun?

– Det vet jag inte. Jag tycker att det är konstigt att vi ska ett Itsam-kontor i Linköping eftersom det blir så långt ifrån. Det har vi tyckt hela tiden och vi inom Vimmerbypolitiken är eniga om att vi inte vill ha kontoret så långt borta. 

Varför har man skrivit hyreskontrakt i Linköping innan detta är klart? 

– De tre kommunerna som röstade igenom det vill ha kontoret i Linköping, det är väl därför. Jag ifrågasatte att det har en stor budgetpåverkan. Det är ett tioårigt avtal med 1,6 miljoner kronor varje år. Vimmerby kommun är en tredjedel av Itsam så blir det en stor del av Vimmerbys budget som påverkas av ett sånt beslut. Då kan jag tycka att det är rimligt att direktionen får ta ställning till ett sådant hyresavtal. Nu finns det inget flyttbeslut, man har verkställt ett flyttbeslut som är upphävt. 

Hur ser du på vd:n uttalande om att kontoret kommer flyttas ändå?

– Det har jag inga synpunkter på. Jag vill förhålla mig till hur man agerar men det är ett osäkert läge.

"Vill ha servicen närmare"

Kommunalrådet vill ha tillgång nära IT och att en del av personalen lokaliseras till Vimmerby. 

– Det blev vi lovade i mars men inget har hänt. Ska man ha service så är det bra att vara på plats. Man har sagt att man ska utlokalisera medarbetare till alla Itsam-kommuner, bland annat Vimmerby. Vi vill ha servicen närmare. 

Hur ser du på Vimmerbys framtid inom Itsam? 

– Det har jag inga kommentarer till men jag vill att det ska bli ordning och reda och att direktionen ska få arbeta lite mer demokratiskt i de större strategiska besluten. Det är viktigt. 

Vad är nästa steg?

– Jag antar att det blir en ny omröstning men det vet jag inte. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt