Annons:

Kinda: Går att spara tre miljoner på att lämna Itsam

Ingela Nilsson Nachtweij (C) säger att startskottet för Vimmerbys utredning blir nu i augusti.

Kinda: Går att spara tre miljoner på att lämna Itsam

Kinda kommuns utredning av sin IT-verksamhet är klar. Resultatet är klart och tydligt: Kinda kommun kommer spara pengar på att lämna. Så mycket som tre miljoner kronor per år.

Annons:

Vimmerbys IT-kostnader har varit på tapeten under många år. Framförallt har Centerpartiet menat att Vimmerby bör kunna sänka sina kostnader på området. Sedan partiet återkom till makten efter valet 2018 har Vimmerby fattat beslut om en utredning av IT-verksamheten. Beslutet fattades i april, men först den 22 augusti inleds arbetet.

I Kinda har det gått fortare. Efter Itsams beslut att flytta kontoret från Kisa till Linköping fattade kommunen beslut om att utreda sin IT-verksamhet i februari. I juni var utredningen klar och den slår fast att Kinda kan spara miljonbelopp på att lämna Itsam.

Konsulterna som gjort utredningen menar att 1,1 miljon kan sparas vid egen drift och 3,3 miljoner vid extern drift. Det är främst på service- och supportsidan som pengarna sparas. I budgeten för Itsam 2020 ska Kindas kostnad för support ligga på 6 miljoner. Vid extern drift blir kostnaden 2,3 miljoner. Övriga faktorer som jämförts ligger på snarlik nivå.

"Olika saker och olika syften" 

Att Vimmerbys utredning dröjer beror på att kommunen själv ska genomföra utredningen och att den ska vara bredare.

– Det har tagit lite väl lång tid, men vi fick inte till det i juni och startskottet blir 22 augusti. Nu kan vi använda Kindas utredning för att räkna på det, säger kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

Har du någon tanke om varför utredningen drar ut på tiden?

– Sedan vi började har vi pratat och diskuterat frågan. En stor del har handlat om flytten. Vi haft en workshop om vad Itsam ska göra. Jag tycker nog att vi varit på i frågan, det var vi redan under förra mandatperioden.

När kan utredningen vara klar?

– Det vet jag inte, men den måste vara klar innan årsskiftet. Vår och Kindas utredning är olika saker och har olika syften, men de hör lite ihop. De har tittat på kostnader, vi ska också ta fram en digitaliseringsstrategi. Det är påbörjat.

 Kan spara miljonbelopp

Kostnaden som Kindas utredning baseras på är Itsams budget för 2020. Där ligger Kindas kostnad på 20,7 miljoner. Vimmerbys Itsam-kostnad på drygt 25 miljoner.

– Kinda har konstaterat att supportern är ganska dyr och räknar man på samma sätt med Vimmerbys kostnad så skulle vi kunna spara ett par miljoner. Vi får se vad utredningen kommer fram till.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt