Annons:

Då väntas direktionen ta nytt flyttbeslut för Itsam

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) gillar inte att Itsam ska flyttas från Kisa. Foto: Simon Henriksson

Då väntas direktionen ta nytt flyttbeslut för Itsam

Förvaltningsrätten rev upp direktionens beslut om att flytta Itsam-kontoret till Linköping. Tre dagar före det dyra hyresavtalet i Linköping börjar gälla har Itsams direktion kallats till ett möte.

Annons:

Turerna runt Itsams unika flytt till Linköping har varit många. Mest upprörda har förstås Kinda kommun, som tappar cirka 50 tjänster, varit – men även Vimmerby och Ydre har varit motståndare till flytten.

Det räckte inte i direktionens omröstning i november eftersom de tre andra medlemskommunerna – Åtvidaberg, Boxholm och Ödeshög – röstade för en flytt. 3-3 tänker ni? Helt rätt, men frågan avgjordes av att det var Åtvidaberg som hade ordförandeklubban ifjol. Ordförandeklubban alterneras mellan de sex olika kommunerna. 

Kostar 16 miljoner

Kinda överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som rev upp beslutet med anledning av att mötet inte hade utlysts på rätt sätt. Kinda har även velat pröva om ett kommunalförbund kan ha sitt kontor i ett kontor utanför det geografiska området, men det har domstolen inte prövat.

Under tiden passade Itsam på att teckna ett tioårigt hyresavtal för nya lokaler i Linköping och det börjar gälla den 1 september. Nu har direktionen kallats till ett extrainsatt möte den 28 augusti för att återigen fatta beslut om en flytt till Linköping. Eftersom hyresavtalet börjar gälla fyra dagar senare är det förstås bråttom. Hyresavtalet som tecknats är på tio år och kostar Itsam 1,6 miljoner per år.

Enligt Ingela Nilsson Nachtweij, kommuanlråd i Vimmerby, finns det ingenting som tyder på att någon av kommunerna ändrat ståndpunkt och i år är det Ödeshög som sitter med ordförandeklubban och därmed kommer avgöra ärendet.

 "Mycket som är märkligt"

Nilsson Nachtweij (C) har varit kritisk mot ärendet hela vägen.

– Jag skulle gissa att Kinda kommer överklaga även det nya beslutet och att man även kommer att ansöka om inhibition så att flytten inte kan verkställas. Jag har hela tiden sagt att man borde vänta med hyresavtalet fram tills att beslutet vunnit laga kraft, men får inget gehör. Förvaltningsrätten har inte prövat själva flytten i sig.

Skyddsombuden har larmat till Arbetsmiljöverket om arbetsmiljöproblem i den nuvarande lokalen i Kisa.

– Jag tyckte att vi kunde ha tio anställda som satt i Vimmerby tillfälligt, men det har man sagt nej till. Den andra orsaken är kompetensbrist, men nu har Mattias Bly (vd för kommunalförbundet) sagt att de problemen har minskat. Itsam har ett tiotal medarbetare från Vimmerbyområdet och flera av dem har nu sagt upp sig. Dessutom blir lönerna högre i Linköping eftersom det är större konkurrens om kompetensen där. Det är mycket som är märkligt i den här historien.

Fortsättning följer.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt