Annons:

Vimmerby kvar i Itsam – trots flyttbeslutet

Ingela Nilsson Nachtweij vill se en filial i Vimmerby efter dagens flyttbeslut. Foto: Jakob Karlsson

Vimmerby kvar i Itsam – trots flyttbeslutet

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij är rejält irriterad över Itsam-beslutet. Trots det kommer Vimmerby kommun stanna i det mycket omdiskuterade flyttbeslutet.
– Vi kommer jobba för att få till ett satellitkontor i Vimmerby, säger hon.

Annons:

Medlemskapet i Itsam och it-verksamheten kommunen köper genom kommunalförbundet kostar Vimmerby 25 miljoner kronor per år. När förbundet nu flyttas från Kisa till Linköping har flera röster höjts för att Vimmerby ska lämna kommunalförbundet.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) anser att kostnaden blir för dyr.

– Den frågan är inte aktuell, vi får inte ta del av några tillgångar och får betala hela avvecklingskostnaden om vi skulle lämna, säger Nilsson Nachtweij.

 Vill se kontor i Vimmerby

I stället kommer Vimmerby arbeta för att Itsam öppnar ett mindre kontor i Vimmerby. Det verkar dock inte aktuellt i nuläget.

– I det här beslutet finns det en attsats om att Itsam ska vara mer närvarande i kommunerna. Eftersom Itsa kommer ha dubbla hyrkostnader fram till september 2021 är en satellit i Vimmerby inte aktuell i nuläget, men vi har erbjudit Itsam att hyra tolv kontorsplatser vid Centralförrådet för 300 000 kronor. Vi kommer ta upp detta på varje direktionsmöte framöver. Itsam vill gärna placera anställda i Vimmerby, men vill ha det hyresfritt och det kan inte jag gå med på.

Hur ser de andra kommunerna på ett mindre kontor i Vimmerby?

– Det vet jag inte.

"En olycklig process"

Direktionens beslut i dag kan komma att överklagas. Beslutet i november överklagades av Kinda som delvis fick rätt i Förvaltningsrätten.

– Jag vet inte vad Kinda kommer göra. De kommer säkert överklaga och jag ska ha ett samtal med dem i morgon.

Ser du det här beslutet som ett misslyckande?

– Det är en olycklig odemokratisk process i ett kommunalförbund och man borde ha låtit alla fullmäktigeförsamlingar fått uttrycka sig om en så stor strategisk förändring. Det blir jättejobbigt för vår personal att åka från Vimmerby till Linköping och ett arbetsmiljöproblem. Jag har också väldigt svårt att förklara det här för näringslivet i Vimmerby och tycker inte att argumentet om enklare rekrytering håller. Det hade varit bättre att stärka Vimmerby som anställningsort och vi skickar signaler till våra medborgare att kommunen inte kan försörja sig med IT.

C i styret på flera ställen

Centerpartiet, som gärna framhåller sig som landsbygdspartiet nummer ett, är i majoritetsställning i fem av de sex medlemskommunerna.

– Jag är emot flytten och centraliseringen. Varför de andra röstat som de gjort får du fråga dem om. Det är bara i Vimmerby och Ydre som Centerpartiet har KSO-posten och då är det inte helt lätt. De får förklara sina beslut själva.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt