Annons:

Sju månader vid makten – här är Vimmerbyalliansens facit så långt

Lars Sandberg, Ingela Nilsson Nachtweij, Ola Gustafsson och Peter Karlsson är fyra av Vimmerbyalliansens mest framträdande politiker. Foto: Jakob Karlsson

Sju månader vid makten – här är Vimmerbyalliansens facit så långt

Två nyligen startade utredningar. Det är vad Vimmerbyalliansen är mest nöjt med när det första halvåret vid makten summeras.
– Vi har lagt ut startblocken och börjat resan med ett långsiktigt mål för Vimmerby kommun. Nu tar vi spjärn mot hösten, säger kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Vimmerby skulle bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Det lovade Centerpartiet väljarna i valet 2018. På en presskonferens under gårdagen summerade Vimmerbyalliansen (med C, M och KD) sina första sju månader vid rodret och där tog man främst upp positiva saker som det antingen inte finns någon politisk konflikt i Vimmerby om, processer som startades före maktskiftet – eller utfall där det krävs en hel del kreativitet för att se Vimmerbyalliansens inverkan. 

Exempel på nummer ett: äldreboendet Vidala ska byggas ut.

Exempel på nummer två: prao instiftades i skollagen den 1 juli 2018.

Exempel på nummer tre: kopplingen mellan förbättrade betyg för eleverna i skolan och sju månader med alliansstyre känns inte självklar och blir inte starkare av att den enda besparing alliansen lagt hittills är på skolan (två miljoner ska sparas redan i år, ett tiotal tjänster försvinner).

Utreder krisande ekonomin

Ser man till de händelser som har haft konkret påverkan från Vimmerbyalliansen handlar det, enligt kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C), om främst två saker:

  • En utredning av Vimmerbys IT-verksamhet.
  • En utredning av den krisande ekonomin (kommunen väntas gå 20 miljoner back i år).

– De saker jag vill lyfta fram är de två viktiga uppdrag som vi gett till förvaltningen. Vi vill ha en strategisk plan för att få ordning på driftbudgetarna eftersom vi har svårt att hålla budget 2019. 2020 ser svårt ut och vi vill inte höja skatten. Vi lägger mycket på vår IT, cirka 25 miljoner, och hela paketet med digitaliseringen är jätteviktig. Det har vi velat se över under en längre tid. 

 "Har ingen deadline"

När utredningarna ska vara klara är oklart.

– Vi har ingen deadline än utan vi har gett uppdragen och nu formuleras direktiven av Carolina Leijonram (kommundirektör). Vi borde ha varit längre fram, men nu är vi på gång.

Önskar du att det hade gått fortare?

– Alla dagar i veckan hade jag velat att det skulle gå fortare.

Ska utredningen komma med förslag på nedskärningar och effektiviseringar?

– 27 augusti får arbetsutskottet ett förslag från Carolina. Jag har tittat på ett utkast och sedan ska kommunstyrelsen förhålla sig till det. Det finns ett antal åtgärder, men jag har inte sett någon tidplan men det kommer vi givetvis kräva.

Hur mycket ska sparas?

– Vi har redan bjudit in nämnder och kommunstyrelsen för att inrymma verksamheten i budget 2019. Vi har problem med driftkostnaderna.

Är det tjänstemännen eller politikerna som ska hitta besparingar?

– Det är vi politiker som har ansvaret och vi ska ge uppdrag och inspel till tjänstemännen, men sedan behöver vi ha förslag från verksamheterna om vad som är rimligt. En sak som vi tittat på är personal.

Har ni kommit så långt som ni velat totalt sett?

– Man vill alltid längre, men det tar längre tid än man tror. Jag känner att det kommer bli bra om vi får jobba vidare över nästa mandatperiod. Det är ingen quick fix, säger Peter Karlsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Tror ni att medborgarna upplever att Vimmerby blivit bättre sedan ni tog över?

– Det får medborgarna svara på själva, men det jag upplever är att det inte är riktigt lika tufft debattklimat som tidigare. Det är lugnare i fullmäktige, men sedan ska det vara friktion, det är det som är demokrati, säger Nilsson Nachtweij. 

– Jag tycker att vi lever upp till löftet om ett lyssnande ledarskap. Vi försöker lyssna på medborgarna och oppositionspartierna. Det är bra att alla partier är med i de stora nämnderna, då blir det enklare i fullmäktige, menar Karlsson.

En ny vision för Vimmerby ska antas i oktober.

– Vi fortsätter arbetet med Allas Vimmerby och det är viktigt att alla partier kan ställa sig bakom visionen. Vi ska inte ha något årtal där visionen ska uppfyllas, utan den ska brytas ned i olika mål, slår Nilsson Nachtweij fast. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt