Annons:

Kommunen ska ta in hjälp utifrån:

Centerduon Magnus Danlid och Peter Karlsson berättar att kommunen nu ska ta in hjälp utifrån. Foto: Jakob Karlsson

Kommunen ska ta in hjälp utifrån: "Ingen ska dömas utan rättegång"

Ingela Nilsson Nachtweij (C) ska återgå till sin tjänst i stadshuset på måndag. Samtidigt ska kommunen ta in en konsult för att titta på situationen.
– Ingen ska dömas utan rättegång, säger Centerpartiets gruppstyrelseordförande Peter Karlsson.

Annons:

Krisen i stadshuset är inne på sin 27:e dag och många förväntade sig ett tydligt besked från Centerpartiet i samband med en presskonferens på fredagen.

Det tydliga beskedet är att Ingela Nilsson Nachtweij (C) blir kvar som kommunstyrelsens ordförande. Nu på måndag ska hon återgå till sin tjänst i stadshuset, där hon inte har fått jobba den senaste tiden. 

– Det har varit en jobbig tid för alla inblandade och det här är inte bra för någon i kommunen. Vi hade behövt jobba med budgeten i stället. Vi har varit öppna för lösningar, men tyvärr har vi inte kommit i hamn. Nu har centergruppen tagit beslut om att Ingela ska återgå i tjänst på måndag, inledde Peter Karlsson (C) pressträffen. 

Huvudpersonen Ingela Nilsson Nachtweij deltog själv inte på presskonferensen, då hon är på Centerpartiets stämma i Karlstad. 

– Hon hade möten inbokade i Karlstad och då fattade vi beslutet att jag och Peter (Karlsson) tar den här pressträffen, säger Magnus Danlid.

Är inte det här viktigare?

– Hon hade möten inbokade och då tog vi det här beslutet.

Egen presskonferens på måndag

Enligt Magnus Danlid ska Ingela Nilsson Nachtweij hålla en egen presskonferens på måndag. 

– Så det är inte lönt att ni försöker nå henne under dagen.

Nu vill man från Centerpartiets sida försöka återgå till ett normalläge, säger centerduon. För att det ska kunna ske behöver en konsult utifrån plockas in.

– Vi behöver hjälp utifrån, någon form av konsult, för att reda i vilka roller vi har som finns och för att klargöra saker som har kommit fram. Vi vill ha upp allt gammalt på bordet och känner oss trygga i det här beslutet, men vill ha en klar bild av situationen och det behöver vi en oberoende utredare för. Men det måste komma från kommunfullmäktiges presidie eller från kommunstyrelsen, säger Peter Karlsson.

– Vi som kommunens största parti har ett stort ansvar och del i utvecklingsarbetet. Det behövs verkligen en oberoende kraft som reder i det här som har varit. Det är viktigt att det här bedöms oberoende och det upplever vi inte har skett, men vi kan inte initiera ett sånt uppdrag utan det är kommunstyrelsen som är anställningsmyndighet. Men Ingela behöver vara i stadshuset för att det ska fungera normalt, säger Magnus Danlid.

Vad kan det kosta att ta in en oberoende utredare?

– Det har vi ingen aning om, det beror på uppdraget. Men det måste göras nu, säger Danlid.

Kommer det ske redan på måndag?

– Ja, någon kontakt ska ske redan på måndag, det har vi redan framfört. Men det är inte vår sak att administrera eller dra i, men vi kan råda i det.

"Ingen ska dömas utan rättegång"

Att oberoende ögon behövs är det inga tvivel om, menar Centerpartiet.

– Ingen ska dömas utan rättegång eller ohörd, säger Peter Karlsson.

– Det här behöver tittas på opartiskt och oberoende, och det tycker vi inte har skett. Det här är ingen lätt situation men vi måste kvalitetssäkra, säger Magnus Danlid.

Dessutom agerar Centerpartiet genom att involvera Peter Karlsson i kommunstyrelsens arbete. Exakt hur är inte klart ännu. 

– Vi har upprättat en handlingsplan med nödvändiga arbetsformer för tillit i det fortsatta arbetet. Vi har som största parti ansvaret och har i majoriteten varit öppna för diskussioner i politiken. Vi kom inte lika långt i arbetsförhållandena och det hade varit bra att göra tidigare. För Centerpartiet, och majoriteten, är det viktigt med förankring i kommunstyrelseteamet.

– Konkret så kommer Peter Karlsson också vara med i kommunstyrelseteamet, så att vår gruppstyrelse får delaktighet i det veckovisa och vardagliga arbetet. Radikalt kommer vi förändra arbetssättet i kommunstyrelsen. Vi har fått till oss att teamet inte fungerat 100-procentigt och det måste stärkas upp, säger Magnus Danlid.

"Gör det inte lättare"

Samtligas målsättning är att Carolina Leijonram ska återgå i tjänst så fort som möjligt, säger centerduon.

– Vi har haft ett antal träffar inom alliansen och har en handlingsplan vi resonerat kring, men inte kommit ända fram ännu. Vi är en bit på väg. Vårt mål var att stå bakom en handlingsplan i dag, men dit har vi inte kommit än.

Vad allianspartierna inte är överens om kommenterar man inte.

– Vi är överens om det mesta, men vi kommenterar inte det vi pratar om internt. Moderaterna har angett att Ingela slutar som en lösning. Vi har pratat om den lösningen men har ingen gemensam målbild där.

Hur påverkar ett sånt uttalande som Tomas Peterson (M) fällde om att det "är en katastrof om kommunalradet inte byts ut"?

– Det gör det inte lättare, men vi har en förhoppning om att komma till en lösning. Det är ohållbart att Ingela inte får vara på sin arbetsplats och det var ett tvunget beslut att ta.

Vad har Moderaterna sagt om den här lösningen?

– De har blivit informerade, men Niklas (Gustafsson) är på jakt i Norrland och vi hörde bara vartannat ord ungefär.

"Viktig roll"

Vilka tjänstemän som blivit informerade vill centerduon inte kommentera.

– Vi ska göra allt vi kan för att undvika uppsägningar. Det är nödvändigt med vissa förändringar, men det återkommer vi till.

Även oppositionen är inkluderad. 

– Vi kommer att bjuda in oppositionen också, de har en viktig roll och de är informerade.

Här kan du läsa hur Moderaterna ser på beskedet. Vi har sökt Kristdemokraternas Gudrun Brunegård och Ola Gustafsson utan framgång.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt