Annons:

Telia öppnar för att köpa Vimmerby Fiber

Mikael Jarmdahl vill ta en förnyad kontakt med Vimmerby kommun framöver. Foto: Telia

Telia öppnar för att köpa Vimmerby Fiber

Vimmerby Fiber har utvecklats till ett stort ekonomiskt misslyckande för kommunen. Nu öppnar Telia för att köpa kommunens fibernät. – Vi är beredda att ta en diskussion med dem om det, säger Mikael Jarmdahl, Telias kommun- och stadsnätsansvarige.

Annons:

I augusti ifjol träffades de två kombattanterna i fiberkriget i Vimmerby. På mötet diskuterade parterna ett framtida samarbete kring fiberutbyggnaden, men mötet slutade med att båda parter gick vidare på varsitt håll.

I fredags gav Telia besked om en satsning på fiber i Frödinge och Tuna samtidigt som Vimmerby Fiber och hela Vimmerby kommun plågas av ekonomiska problem.

Ingen ny kontakt

Någon kontakt mellan Vimmerby Fiber och Telia har inte förts sedan fjolåret.

– Ingen av parterna har sökt kontakt, men det är inte så att vi inte har velat. Jag tror att vi båda har haft andra saker för oss. Från vår sida finns det ambition om en förnyad kontakt inom kort. Jag noterar vad som skrivits i media och att Vimmerby Fiber har ambition att ansluta fler samtidigt som man har bekymmer ekonomiskt. Vi vill bidra till att fler får fiber och i den situation som är kanske inte kommunen behöver gå ut till de här orterna, menar Mikael Jarmdahl.

Intresse av att köpa loss fibernätet

Jarmdahl håller dörren öppen för ett samarbete framöver.

– Det finns all anledning att återuppta diskussionen för att hitta ett samarbete. Vi vill att så många som möjligt ska få fiber, även om man bor på landsbygden.

Centerpartiet har tidigare föreslagit att kommunen ska sälja sitt fibernät. Kommunen har investerat drygt 50 miljoner i Vimmerby Fiber – men bara nått cirka 850 anslutningar.

Jarmdahl kan tänkas sig att diskutera ett köp av kommunens fibernät:

– Om kommunen vill ompröva sitt beslut gällande ägande av fibernätet, är vi beredda att ta en diskussion med dem om det. Tidigare haft någon konkret diskussion med kommunen gällande ett köp av deras nät.

Vad är kommunens fibernät värt?

– Värderingen av ett nät bygger på en mängd olika faktorer, och för ett stadsnät kan man därför inte ge ett enkelt svar på dess värde. Det finns helt enkelt för många variabler. Däremot ser det oftast mer enhetligt ut på landsbygden (byalag), även om det också där finns variabler.

Dagens Vimmerby har sökt kommunalråden Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S) både i fredag och i dag, men inte lyckats få kontakt med dem. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt