Annons:

Alliansen kan spricka – M nära att kräva INN:s avgång

Marie Nicholson säger att Moderaterna är nära att kräva Ingela Nilsson Nachtweijs avgång för att stanna i samarbetet.

Alliansen kan spricka – M nära att kräva INN:s avgång

Moderaterna är nära att kräva Ingela Nilsson Nachtweijs avgång som kommunalråd. Risken att Vimmerbyalliansen spricker är överhängande, säger Marie Nicholson.
– Vårt förtroende för Ingela är väldigt lågt, säger hon.

Annons:

I ett pressmeddelande skriver Moderaterna att man sedan före sommaren varit delaktiga i ett arbete för att "komma tillrätta med de arbetsmiljöproblem som finns i stadshuset och som grundar sig i Ingela Nilsson Nachtweijs ledarskap". 

– Jag tänker inte gå in i några detaljer, men det utgår från henne och hur hon behandlar människor, säger Marie Nicholson (M).

Är Ingela Nilsson Nachtweij orsaken till att Carolina Leijonram är sjukskriven?

– Det är den tolkningen vi har gjort. Vi har fortsatt stort förtroende för Carolina, det har inte förändrats. Självklart spelar hennes sjukskrivning in i att vi tar det här steget. Vi kommer inte längre i de ansträningar vi har gjort och hon har inte tagit till sig av det vi och tjänstemännen sagt till henne. Det baserar vi på de uttalanden hon har gjort i media om att hon inte känner till några arbetsmiljöproblem. Det tyder på att hon inte har lyssnat och det är väldigt allvarligt.

Hur är ert förtroende för Ingela Nilsson Nachtweij?

– Vårt förtroende för Ingela är väldigt lågt. Vi hoppas att vi ska kunna komma till en åtgärd så att situationen på stadshuset blir bättre. Vi kommer inte vänta och se om det blir bättre, det har vi gjort länge och det har blivit värre. Det måste ske omedelbart.

Hur nära är ni att kräva hennes avgång för att stanna kvar i samarbetet?

– Vi är väldigt nära att kräva det. Vi har kallat till ett möte på söndag och presenteras det inget som vi ser som hållbart då kommer vi göra det.

"Kommer inte längre"

Moderaterna hade ett möte med Centerpartiet i måndags om situationen. Efter det har man inte fått någon förhoppning om att något ska ske.

– Vi vill gärna fortsätta arbeta med Centerpartiet. Vi har inget problem med Centerpartiet som parti. Jag förstår att de sitter i en svår sits, samtidigt är ansvaret ytterst deras att tala med den de valt till ledare och det är dags att axla det ansvaret nu.

Hur stor är risken att alliansen spricker den här veckan?

– Risken är överhängande. Det är inte det vi vill. Vi vill gärna fortsätta med alliansen, men vi vill också kunna arbeta med den politik vi gick fram med. Just nu händer ingenting varken politiskt eller på tjänstemannanivån på grund på grund av att så mycket energi läggs på den arbetsmiljö som uppstått.

Marie Nicholson säger att problemen med Nilsson Nachtweijs ledarskap har eskalerat.

– Vi har blivit kontaktade av tjänstemän om problemen, vi har sett det själva men våra ansträningar har fallit på dövöra. Vi har långsamt kommit till insikt om att vi inte kommer längre.

"Rimligt att ge dem en chans"

Moderaterna tänker stanna kvar i samarbetet tills på söndag.

– Det är rimligt att ge dem en chans till att presentera vad de har tänkt sig. Så tills dess stannar vi kvar.

Är er förhoppning att de presenterar att Ingela Nilsson Nachtweij inte fortsätter som kommunalråd?

– Det är ett alternativ. Ett annat alternativ är att hon tar de problem som finns på fullt allvar och inleder en omedelbar process att rätta till det. 

Att medarbetarnas hälsa riskeras är en överhängande risk, menar Nicholson. Hon säger att Moderaterna fått till sig att fler kan bli sjukskrivna eller lämna sina jobb.

– Det har vi fått till oss.

Vad tänker du om hela den här situationen?

– Vi är förtvivlade, helt utmattade, det här har pågått under en lång tid, men vi har känt att det finns hopp om att kunna reda ut den här situationen utan att det kommer ut i media. Men det har eskalerat och droppen var att Ingela gick ut och förnekade att det finns arbetsmiljöproblem och att ingen påtalat det. Vår förtvivlan är nog ingenting mot hur tjänstemännen ska ha upplevt det. Det blev droppen.

"En sista utväg"

Moderaterna uppmanar nu tjänstemännen att ta kontakt med sina skyddsombud.

– Det är en sista utväg. Då blir det en rättslig sak av det och Arbetsmiljöverket sätts in. Vi uppmanar dem, men de själva får ta det beslutet.

Har du varit med om en mer allvarlig kris i stadshuset?

– Nej, aldrig. Förutom att vi oroar oss för tjänstemännens hälsa, så är det så att om vi står inför en situation där tjänstemän säger upp sig på grund av dålig arbetsmiljö förstår inte jag hur vi ska kunna rekrytera nya medarbetare. Det blir en kris för hela kommunen.

Vi söker Centerpartiets ordförande Marcus Jonmyren, fullmäktiges ordförande Leif Larsson, Ingela Nilsson Nachtweij och representanter för andra partier. Vi har tidigare i dag sökt HR-chefen Marie Halldén och kommundirektören Carolina Leijonram.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt