Annons:

Centerpartiet tar allvarligt på situationen – INN har inga planer på att lämna

Toppduon Magnus Danlid och Peter Karlsson säger att partiet har fullt förtroende för Ingela Nilsson Nachtweij.

Centerpartiet tar allvarligt på situationen – INN har inga planer på att lämna

Centerpartiet tar mycket allvarligt på problemen med arbetsmiljön i stadshuset. Några tankar från Ingela Nilsson Nachtweij (C) på att lämna sin roll som kommunalråd finns inte.
– Jag känner ett starkt stöd från mina partikamrater och även från alliansen, säger hon.

Annons:

I går gick Moderaterna ut med en stenhård attack riktad mot kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij. Bland annat anklagade Marie Nicholson Ingela Nilsson Nachtweij för att vara anledningen till Carolina Leijonrams sjukskrivning och arbetsmiljöproblemen i stadshuset.

– Jag tänker inte gå in i några detaljer, men det utgår från henne och hur hon behandlar människor, säger Marie Nicholson (M).

Är Ingela Nilsson Nachtweij orsaken till att Carolina Leijonram är sjukskriven?

– Det är den tolkningen vi har gjort. Vi har fortsatt stort förtroende för Carolina, det har inte förändrats. Självklart spelar hennes sjukskrivning in i att vi tar det här steget. Vi kommer inte längre i de ansträningar vi har gjort och hon har inte tagit till sig av det vi och tjänstemännen sagt till henne. Det baserar vi på de uttalanden hon har gjort i media om att hon inte känner till några arbetsmiljöproblem. Det tyder på att hon inte har lyssnat och det är väldigt allvarligt.

Nicholson sa även att Moderaternas förtroende för INN är "väldigt lågt" och att man är nära att kräva hennes avgång för att stanna i samarbetet. På torsdagen kallade Centerpartiet till en presskonferens för att bemöta kritiken.

– Vi tar mycket allvarligt på de problem som har framkommit och ska göra allt vi kan för att komma tillrätta med det. Alla vill vi Vimmerbys bästa, det är vår gemensamma målbild och det är viktigt med ett långsiktigt fokus framåt. Det händer mycket positivt i Vimmerby kommun, men det behövs en fungerade kommunorganisation. Vi kommer ta ansvar för att skapa det. I grund och botten handlar det om att hitta rätt nivå och struktur för växelspelet mellan tjänstemännen och politiken. På tisdag ska gränssnittet och rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän diskuteras genom en utbildning, säger Peter Karlsson, ordförande i gruppstyrelsen för Centerpartiet.

Har fullt förtroende

Samtidigt meddelar han att Centerpartiet har fullt förtroende för Ingela Nilsson Nachtweij (C) som kommunalråd.

– Vi är trygga i att hon tillsammans med förvaltning och övriga partier i majoriteten kommer att reda ut det här. Ingela är en stark kvinna med bra tankar om hur Vimmerby ska utvecklas. Det ser vi redan prov på efter knappt ett år, säger han. 

Nilsson Nachtweij (C) säger att det måste få ta tid att hitta rätt sätt att kommunicera och arbetsleda.

– Vi jobbar och har jobbat intensivt med att reda ut situationen. Kommunorganisationen har fått ett nytt ledarskap tack vare att Centern blev valvinnare för ett år sedan. Som företrädare har jag fått en ny roll och det måste få ta tid att hitta rätt. Det som nu debatteras i media bör tas på yttersta allvar. För mig och Centerpartiet är det av största vikt att vi kommer till rätta med de problem som finns, det är bara så vi kan utveckla Vimmerby kommun och bara så kommer vi framåt, säger Nilsson Nachtweij.

På söndag kommer Vimmerbyalliansen att ha ett möte mellan de tre partierna om situationen.

– Problemet är eller har inte varit okänt för oss. Vi har jobbat ett tag med att komma till rätta med problemen och som vi ser det handlar det i grunden om att hitta rätt struktur i växelspelet mellan politiken och personalen. Jag som kommunens högsta politiska representant bär ett stort ansvar för det liksom personalen på de högsta posterna. Vi är inte två stridande sidor, utan vi ska tillsammans ta Vimmerby framåt. Det här är väldigt prioriterat för oss och tillsammans med våra alliansvänner jobbar vi för att hitta lösningar på den här situationen.

Magnus Danlid säger att det har varit en turbulent vecka. 

– Det måste vi i Centerpartiet se att det här är ett problem för oss och vi måste jobba lösningsfokuserat för att det här ska lösa sig på bästa sätt för alla inblandade. Det är inte bara Centerpartiet som far illa, det är hela kommunen, den yttersta ledningen och hela majoriteten som påverkas. För min del har jag inte känt till det här, det är en nyhet för mig. Vi har förstått att det varit en del synpunkter på Ingela, hur hon har kommunicerat och hur hon har hanterat vissa frågor, säger han och fortsätter:

– Vi behöver sätta ned foten och komma till en punkt där vi känner förtroende för varandra igen. Dialog och samtal är jätteviktigt med berörda tjänstemän och våra majoritetskompisar. Det är jätteallvarligt när man hamnar i en sån här situation och när det går så långt att det blir öppen ridå och man kommunicerar via media. I måndags hade vi ett gruppmöte där Moderaterna och Kristdemokraterna var med på den sista delen. Då resonerade vi om de här bitarna. Som jag tolkar Centerpartiets tydliga linje så ska ingen sluta här. Vi ska jobba för att alla berörda ska må bra och trivas, och jobba engagerat vidare för kommunen, säger Danlid och betonar att man har stort förtroende för både Ingela Nilsson Nachtweij och alla tjänstemän "som eventuellt är inblandade".

"Kommer bli möten utan Ingela"

Nu väntar möten mellan de tre samarbetspartierna i Vimmerbyalliansen som styr Vimmerby kommun politiskt.

– Siktet är absolut inställt på att lösa det här och kunna jobba vidare. Det kommer bli möten där Ingela är med och möten där Ingela inte är med. Det här behöver ske snarast, säger Danlid.

Nilsson Nachtweij säger att alliansen är ett långsiktigt samarbete.

– Vi vill också betona vikten av att prata med varandra, inte om varandra.

Kommunalrådet säger på presskonferensen att hon tänker börja lyssna mer på andra än vad hon hittils har gjort.

– Jag kommer gå till det här mötet och lyssna in vad Moderaterna anser att jag kan förbättra så att säga. En sån sak jag fått till mig är att jag endast ska jobba mot kommundirektör i mitt arbete, och det kommer jag givetvis att acceptera.

Hur har du jobbat tidigare mot andra tjänstemän?

– Vi är en liten kommun och ibland blir det så att man som kommunalråd får väldigt mycket frågor i dialog med medborgare, föreningar och företag. Jag är ambitiös och vill göra mycket. Ibland har jag allt för bråttom för att jag vill leverera mycket till medborgarna. Jag vill leverera snabba svar. Det kan ha hänt att jag ställt frågor till en underställd tjänsteman och lagt en kopa till Carolina Leijonram, det gör jag alltid, och vid några tillfällen kan det säkert ha uppfattats som att jag borde ha gått till Carolina och att hon sedan skulle ha tagit frågan vidare. Jag ska bli tydligare i mitt ledarskap och jag bjöd in till ett möte förra tisdagen i syfte att prata om hur samarbetet kan förbättras. Vi ska börja samlas i en grupp och det börjar nu på tisdag. Det blir starten på ett arbete. 

"Kommer ta tid"

Magnus Danlid säger att det här är en resa.

– Det är viktigt att vi lyssnar av allt som kommer upp, det här är ett allvarligt läge, det måste vi medge när personer är sjukskrivna och andra är på väg däråt. Vi är helt övertygade om att vi kommer lösa det här.

Hur det ska gå till är för tidigt att säga.

– Jag kan inte svara på det just nu.

Peter Karlsson säger att man gärna "vill lägga fingrarna i syltburken".

– Man vill mycket och det handlar oftast om välvilja. Men vi måste hitta våra roller och det kommer vi göra. Det kommer ta lite tid, men vi kommer komma dit.

"Ingen anledning att spekulera"

Centerpartiet är väldigt försiktiga med kommentarer om relationen till Moderaterna.

– Jag ser att vi är tre partier som ska träffas och jag kommer inte referera före eller efter det mötet, säger Nilsson Nachtweij.

Om Marie Nicholsons skarpa kritik mot Ingela Nilsson Nachtweijs ledarskap säger Magnus Danlid så här:

– Det är väldigt tydligt uttryckt från Marie Nicholsons sida, men om det är den samlade moderata bilden vet jag inte. Vi har inte alls hört de här tongångarna och utgår från att vi ska kunna lösa det. Vi kommunicerar inte det i media. Det är viktigt att det här får en stabil lösning och jag tror att vi kan gå stärkta ur den här situationen, säger Magnus Danlid.

Peter Karlsson:

– Det här är inte bra för någon, ingen är vinnare av det här. 

Ser ni en risk att alliansen spricker?

– Det finns ingen anledning att spekulera i det. Vi ska prata med Moderaterna och Kristdemokraterna och det är onödigt att spekulera i det.

Nilsson Nachtweij säger att hon hade ett bra samarbete med Marie Nicholson innan hon blev föräldraledig.

– Vi har haft ett gott samarbete med dagliga avstämningar och jättebra samtal, men allt kan förstås förbättras.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt