Annons:

Efter kvällens möte: M saknar fullt förtroende för kommunalrådet

I kväll möttes de tre allianspartierna i Vimmerby för att diskutera den storm som blåser kring kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). Moderaternas Marie Nicholson (till höger) meddelar att de förslag till förbättring som C gav i kväll inte räcker för att ge stöd till Nilsson Nachtweij som kommunalråd. Till vänster på bilden Ola Gustafsson, KD. Arkivbild.

Efter kvällens möte: M saknar fullt förtroende för kommunalrådet

I kväll träffades den styrande alliansen i Vimmerby för att diskutera den storm som har seglat upp kring kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). Men Centerpartiet lyckades inte övertyga Moderaterna om att förslaget till förändringar är tillräckliga.

Annons:

Den senaste veckan har det blåst snålt kring kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij. Bristande ledarskap och samarbetsförmåga har bland sagts ligga bakom bland annat kommundirektör Carolina Leijonrams sjukskrivning och från flera håll har det berättats om tjänstemän i kommunhuset som mår dåligt och som vittnar om detta som arbetsmiljöproblem.

C lyckades inte övertyga M

Socialdemokraterna krävde häromdagen att kommunalrådet skulle dra sig tillbaka, och allianskollegan Moderaterna har tydligt visat att man inte har förtroende för Nilsson Nachtweij    i nuvarande roll.

I kväll träffades representanter från de tre styrande allianspartierna – Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Vid mötet skulle problemen diskuteras och Centerpartiet, som unisont ställt sig bakom sitt kommunalråd, övertyga allianskollegorna att Ingela Nilsson Nachtweij trots allt är rätt person att leda arbetet i kommunhuset. Eftersom det har spekulerats om att alliansen skulle kunna spricka denna kväll, kan man väl säga att Centerpartiet lyckades till viss del. Men långt ifrån hela vägen.

Inte fullt förtroende

– Vi tre partier har träffats och Centern har presenterat ett antal förslag för att gå framåt. I kväll kan jag inte säga att det är tillräckligt för att uttrycka vårt fulla förtroende för fortsatt samarbete. Men jag kan konstatera att det finns en vilja om genuin förändring inom Centern, säger Marie Nicholson (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Nu tar vi med oss Centerns förslag till ett möte i vårt parti i veckan. Där kommer vi diskutera och bestämma hur vi går vidare. Vår prioritering har alltid varit tjänstemännens bästa och vi vill ha vår kommundirektör tillbaka i tjänst.

Inte lyft frågan om avgång

Marie Nicholson menar att det viktigaste nu är att problemet tas på allvar.
– Och då menar jag det verkliga problemet, så man inte fastnar i det som det har talats om hittills med olika roller. Den biten är ganska enkel att lösa.

S har ju krävt kommunalrådets avgång. Vad sades om det vid mötet?

– Vi har inte lyft frågan om Ingelas avgång i kväll, utan lyssnat in vad de har föreslagit – hur de ska komma tillrätta med de allvarliga problem som nu finns.

Fotnot: Vi har sökt Centerpartiets Ingela Nilsson Nachtweij, Peter Karlsson och Magnus Danlid under kvällen, men utan resultat. Via sms har Nilsson Nachtweij hänvisat till ett pressmeddelande. Centerns ordförande Marcus Jonmyren hänvisade till Peter Karlsson. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt