Annons:

Kommunstyrelsen avvisar ex-kommunalrådets överklagan och menar att beslutet är lagligt.

Kommunstyrelsen avvisar ex-kommunalrådets överklagan: "Beslutet är lagligt"

Beslutet att neka ex-kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij ansvarsfrihet försvaras av kommunstyrelsen. KS yrkar att förvaltningsrätten ska avslå hennes överklagan. 

Annons:

Det var på kommunfullmäktiges sammanträde i juni som en oenig församling tog beslut om att neka ansvarsfrihet för den tidigare ordföranden i kommunstyrelsen, Ingela Nilsson Nachtweij, för 2019. 

Ett beslut som Nilsson Nachtweij överklagade till förvaltningen. Här kan du läsa varför.

Nu har en enig kommunstyrelse yttrat sig till förvaltningsrätten. KS bemöter Nilsson Nachtweijs motiveringar till att beslutet skulle vara olagligt genom att beskriva att det bristfälliga ledarskapet inte endast begränsar sig till sommaren och att hon även var i tjänst under hösten. 

Nilsson Nachtweij fick inte jobba i stadshuset under en period och där hänvisar kommunstyrelsen till en överenskommelse mellan henne och flera andra partier, även hennes eget. 

"KSO fortsatte dock, i enlighet med överenskommelsen, att arbeta på distans", skriver kommunstyrelsen. 

"Beslutet är lagligt"

KS menar inte heller att hon tvingades lämna posten som ordförande i kommunstyrelsen. I yttrandet skriver man att "hon avsade sig sina uppdrag, enligt hennes egna uppgifter efter uppmaning från partikamrater, och undertecknade i samband med detta en överenskommelse om tre månaders arvode samt arbetsbefrielse". 

– Som kommunstyrelse åligger det oss att svara för kommunens räkning. Hon har överklagat ansvarsfrihetsfrågan med anledning av att hon vill pröva lagligheten i beslutet. Vi har svarat att vi anser att beslutet är lagligt och togs i laga ordning, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Känner ingen oro

Till förvaltningsrätten skriver man att beslutet är lagligt trots att flera ledamöter avstod, då "ansvarsfrihetsprövning inte är myndighetsutövning". Hur rätten kommer att se frågan vill Nicholson inte spekulera kring.

– Jag vill inte sia om det. Det svaret vi skickade in är rätt och riktigt som jag ser det, och att allt har gått korrekt och rätt till. 

Känner du någon oro för att förvaltningsrätten inte anser det?

– Nej, det gör jag inte. 

Det är oklart när rätten kommer fatta beslut om överklagandet. Tidigare har Nilsson Nachtweij avböjt att kommentera. Hon har då hänvisat till de uppgifter hon för fram i överklagandet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt