Annons:

SD-ledamot om flyktingbarnens bildspel:

SD-ledamoten Sandor Högye är kritisk till det bildspel som rullade i bakgrunden under gårdagens uppträdande av de syriska flyktingbarnen. Foto: Simon Henriksson

SD-ledamot om flyktingbarnens bildspel: "Även Assad-sympatisörer borde få uppträda"

Under gårdagens fullmäktige uppträdde syriska flyktingbarn för att visa sin tacksamhet mot Vimmerbys politiker. Då övervägde Sverigedemokraternas Sandor Högye att lämna salen. – Även Assad-sympatisörer borde få uppträda, säger Sandor Högye.

Annons:

Under måndagens fullmäktige uppträdde en grupp flyktingbarn från Syrien som kommit till Vimmerby för politikerna. De sjöng, dansade och i bakgrunden spelades ett bildspel upp med bilder från krigets Syrien. Som ni kan se efter 18 sekunder i det klipp Dagens Vimmerby lade upp i går så dyker Rysslands president Vladimir Putins huvud upp. 

Det här fick Sverigedemokraternas företrädare att gå i taket. 

– Jag kommer att gå vidare med det här. Jag anser inte att någon har rätt att göra så här mot fullmäktige. Det här är ett ensidigt politiskt budskap som läggs fram under ett fullmäktigemöte, säger Sandor Högye (SD). 

Enligt Sandor Högye var det en inklippt bild på Rysslands president, Vladimir Putin, och enligt Sandor var dennes huvud avhugget. DV har ej fått tag i hela bildspelet.

– Tittar man på filmen så ser man Putins avhuggna huvud. Jag hör också Assads namn nämnas under sången. Det är solklart att det här är politisk partsinlaga. Att lägga in Putins avhuggna huvud på en sten, det får bara inte vara så under ett fullmäktige. Då borde Assad-sympatisörer också få uppträda.

Går det verkligen att säga att huvudet var avhugget om man tittar på det klipp vi har lagt upp?

– Det är klart att det är ett avhugget huvud som är inklippt och visas. Det är så som de gör med sitt folk. De skär huvudet av det och sätter det på magen. Det är makabert. 

Som de gör med sitt folk?

– Ja, IS. Jag menar IS-folk. Jag har sett flera klipp med det. 

Menar du att det här skulle vara IS-propaganda?

– Vi vet inte vem som har visat den eller vem som har gjort det. Jag vill veta det. Det är svårt att få filmen via Youtube och den var mycket längre än det ni filmade. Jag vill ha resten av texten och allt material som visades. 

Övervägde att lämna salen

Sandor Högye övervägde att lämna salen under uppträdandet, men kunde inte på grund av barnen. 

– Barnen sjöng underbart och då kunde jag inte lämna salen. Barnen var så fina, men hade det varit vuxna så hade jag gått ut. Jag förmådde mig inte att göra något så dumt mot barnen. Men jag kan säga att det var tur att barnen stod med ryggen emot filmen, den borde vara barnförbjuden. Det finns ingen ursäkt för det. Sedan fanns filmen inte med i kungörelsen och sådant här får bara inte förekomma.

Meningen var väl att de skulle visa tacksamhet och visa upp varför de har behövt fly hit?

– Jag vet inte hur många av dem som är födda i Sverige. 

Ingen, antar jag. De har ju flytt hit?

– Alla barnen borde fråga sina föräldrar varför de gör det här. De dödar sina egna landsmän och varför gör de det? Det här är ett inbördeskrig, men det verkar som att vi ska ha någon skuldkänsla för det. Vi har inte ställt till det, säger Sandor Högye (SD). 

"Kontaktat andra kommuner"

Under tisdagen har Sandor Högye kontaktat många personer med anledning av det som visades upp i Plenisalen.

– Jag har varit i kontakt med andra kommuner, med andra företrädare för Sverigedemokraterna, Tomas Peterson (M) och med kanslijuristen Therese Jigsved. Men jag har jäkligt svårt att få svar på vilka som har gjort filmen. Det här är ett fel som har begåtts. 

Hur kommer ni gå vidare?

– Vi kommer på något sätt se till att det här inte upprepas. Jag hade inte haft något emot om det här hade gjorts en halvtimme innan fullmäktige, men nu fanns det inte med i kungörelsen att det skulle visas en film också. På något sätt måste vi se till att det här inte förekommer mer. 

De syriska flyktingbarnen visade upp bildspelet som en introduktion till en teater de har satt ihop till den sjunde maj. De bjöd också alla fullmäktigeledamöter på arabiska bakverk. 

Fakta

INBÖRDESKRIGET I SYRIEN

Det syriska inbördeskriget utbröt 2011 och är en pågående konflikt mellan myndigheter, i ledning av Bashar al-Assads Baath’s regim, och flera oppositionsgrupper. Ryssland och Iran stöttar Assad-regimen medan USA och allierade bistår några av oppositionsgrupperna.

Syrien har styrts av familjen Assads auktoritära regim i över 40 år. Under 2011, som en del av den arabiska våren, bröt kriget ut sedan regimen slagit ned oppositionens demonstrationer. Konflikten har blivit mer och mer komplex och gynnat framväxandet av terroristgruppen Islamiska staten (IS), som i dag kontrollerar stora områden i östra Syrien.

470 000 människor har mist livet som en direkt eller indirekt följd av det syriska inbördeskriget, medan 1,9 miljoner har skadats.

10,5 miljoner syrier, eller 45 procent av befolkningen, har tvingats lämna sina hem - nästan 6,5 miljoner är internflyktingar i det egna landet och över 4 miljoner har flytt utomlands.

50 928 syriska flyktingar sökte asyl i Sverige under 2015.

Läs mer om konflikten här: http://www.globalis.se/Konflikter/Syrien

Källor: Svenska FN-förbundet, Migrationsverket och Dagens Nyheter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt