Annons:

Kanslijuristen:

Kanslijuristen Therese Jigsved kan inte bedöma om man gjorde något fel i samband med uppträdandet. Foto: Jakob Karlsson

Kanslijuristen: "Kan inte bedöma om vi gjort något fel"

Sverigedemokraternas Sandor Högye är upprörd över bildspelet på fullmäktige i går. Kanslijuristen Therese Jigsved säger att bildspelet inte granskades innan det visades. – Det är många gånger som vi inte begär att få titta på ett bildspel innan, säger hon.

Annons:

I en intervju med Dagens Vimmerby utvecklar SD:s gruppledare, Sandor Högye, varför han anser att det bildspel som visades upp för ledamöterna i samband med de syriska flyktingbarnens uppträdande är partsinlaga. Therese Jigsved, som är kommunens kanslijurist, säger så här om Högyes kritik. 

– Jag kan inte bedöma om det är något olagligt i det här eller om vi har gjort något fel. Vi hade en god avsikt och ville spegla samtiden och varför de här barnen har flytt. Jag har pratat med Lennart Nygren (fullmäktiges ordförande) utifrån det här och jag har också pratat med Sandor. Vår tanke var som vi skrev att en grupp barn skulle framföra en sång och lite dans och musik och visa bilder, säger Therese Jigsved. 

Men programmet fick kortas ned – för att tiden redan stuckit i väg på sammanträdet. 

– Vi ville inte ta för mycket tid av sammanträdet och därför blev det bara en låt som de framförde.

"Kanske kan tolka det så"

Therese Jigsved har tittat på det klipp Dagens Vimmerby lade upp från kvällen, men kan inte konstatera att Vladimir Putins huvud är avhugget och inklippt i bilden. 

– Det ser ut som att hans huvud är infällt i bilden. 

Går det att tolka det som att hans huvud är avhugget och som att han är ansvarig för barnens död?

– Det kanske man kan tolka det som. Jag vet inte om det var någon text i samband med det. Det var ganska starka bilder i övrigt också. 

"Inte tillgång till det"

Det bildspel som rullade bakom flyktingbarnen, och som Sandor Högye menar var vinklat åt ett regimkritiskt håll, hade inte granskats innan. 

– Vi diskuterade att vi ville spegla hur de hade upplevt sin flykt, men vi hade inte tittat på det innan. Det är många gånger som vi inte begär att få titta på bildspelen i förväg. Det handlar om upplägg och tidsåtgång. 

Har du sett det i efterhand?

– Jag har inte tittat på det i efterhand. Det var de själva som hade gjort det och vi har inte tillgång till det nu.

Sandor säger att han ska gå vidare med det här. Önskar du att ni hade gjort något annorlunda?

– Nästa gång kanske man kan ta reda på ännu mer innan. Utifrån den information vi hade så skulle det inte vara partsinlaga utan en beskrivning av upplevelsen från barnens flykt. 

"Fanns med"

En del av Högyes kritik handlar också om att det inte fanns med i kungörelsen. 

– Det fanns med i kungörelsen. Det var en punkt att de skulle uppträda och bjuda på fika och att det var en introduktion inför deras föreställning den sjunde maj. Men vi hade inte granskat bildmaterialet. Vi tyckte att det var ett intressant inslag som presenterades för oss och vi var positiva. De hade bakat kakor och lät oss smaka och den delen kändes väldigt positiv. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt