Annons:

  • Nu ska ordföranden lösa krisen: ”Husse är hemma igen”

    Fullmäktiges ordförande Leif Larsson är hemma i Vimmerby igen och hoppas nu kunna lösa krisen i stadshuset. Foto: Simon Henriksson

  • Nu ska ordföranden lösa krisen: ”Husse är hemma igen”

Nu ska ordföranden lösa krisen: ”Husse är hemma igen”

Leif Larsson är hemma i Sverige igen och nu ska han börja axla ansvaret som ordförande i kommunfullmäktige igen. Det var budskapen på dagens presskonferens. Hur hans parti hanterat krisen vill han inte kommentera.
– Budskapet är att jag är tillbaka och kommer ta det ansvar som anstår en fullmäktigeordförande i en såhär exceptionell situation. Husse är hemma igen, säger Larsson.

Annons:

Som ordförande i fullmäktige är Leif Larsson (C) ytterst ansvarig för tjänstemännens arbetsmiljö i kommunen. Mitt under den värsta krisen i stadshuset på lång tid har Larsson varit på bröllopsresa i Uganda – och varit helt otillgänglig för media. I dag gav han sin första intervju, 16 dagar efter att kommundirektören Carolina Leijonram blev sjukskriven.

– Jag har varit på bröllopsresa och tillvaron är som den är när man är nygift och förälskad upp över öronen. Jag har varit i Uganda och där är det väldigt svårt att kommunicera. Därför har jag lämnat över ansvaret till Gudrun (Brunegård, vice ordförande i fullmäktigte). Jag har erbjudit mig att avbryta resan och komma hem, men då fått rådet att vi klarar det här. Jag har nog lagt en veckas arbete på kommunen under bröllopsresan.

Hur ser du på att du som ordförande inte varit tillgänglig för media under så lång tid?

– Det är inga problem, det finns alltid någon annan som kan gå in i mitt ställe. Telefonmässigt och nätverksmässigt är det under all kritik i Uganda, men Gudrun och jag har haft mycket goda kontakter utifrån det ansvar som vi har.

Hur kunde du ha kontakt med Gudrun, men ingen annan?

– Jag har skaffat mig ett ugandiskt telefonnummer och då är det lättare att kommunicera.

Gudrun Brunegård:

– Vi har haft långa telefonsamtal och långa sms-konversationer, så Leif har varit fullt informerad och vi har varit samstämmiga i de bedömningar som gjorts även om han varit 650 mil härifrån. Jag upplever att Leif varit fullt involverad.

Ser situationen som "omöjlig" 

Leif Larsson är tillbaka i tjänst sedan i går och träffade kommunens administrativa ledning under morgonen.

– Jag har fortfarande inte all information, budskapet är att jag är tillbaka och kommer ta det ansvar som anstår en fullmäktigeordförande i en såhär exceptionell situation. Husse är hemma igen och nu ska det arbetas.

Larsson säger att situationen på stadshuset är ”omöjlig” att leva med och att en lösning måste till ”skyndsamt”. Däremot vill han inte kommentera sitt eget partis hantering av krisen.

– Jag kommer inte kommentera partipolitik, utan det får Lars Sandberg som tillförordnad gruppledare göra. Som fullmäktigeordförande har jag ett tydligt besked om att den här situationen som politiken och administrativa ledningen lever under inte är hållbar.

När fick du kännedom om arbetsmiljöproblemen?

– Jag deltog i ett möte den 20 augusti, innan dess hade det inte kommit till min kännedom.

Marie Halldén har ju sagt att problemen uppstod tidigt i våras. Visste du inte om det?

– Som fullmäktigeordförande har jag haft ett fortlöpande samtal med Carolina och Ingela som handlat om fullmäktiges sätt att agera, men det har inte uttryckts att det är ett arbetsmiljöproblem. Nu har jag träffat en del personal på morgonen och en del i mitt ansvar nu är att alla pusselbitar läggs på bordet och att jag kan få hela bilden. Jag har fått ny information idag som hjälper mig att lägga pusslet.

Ångrar du att du inte agerade i våras?

– Det fanns inte information då som tydde på att det fanns ett allmänt arbetsmiljöproblem, det var inte så. Vi hade samtal om hur vi får till ett arbetssätt mellan oss, det arbetet har jag medverkat till att det har satts igång. Jag hade inte kunnat hantera den här situationen på ett annorlunda sätt.

Leif Larsson vill inte spekulera i hur väljarnas förtroende påverkas av krisen: 

 – Som ordförande i fullmäktige har jag inte ansvar mot väljarna, jag är ytterst ansvarig för arbetsmiljön i kommunen. Det måste vara mitt fokus och jag försöker att inte vara partipolitiker i detta.

– Det är fullt förståeligt att folk undrar vad som händer. Det som är avgörande för folkets förtroende är hur vi kommer ut ur den här allvarliga situationen.

Ingen kontakt med Leijonram

Varken Brunegård eller Larsson har haft någon kontakt med Leijonram senaste veckan. Mer om hennes situation kan du läsa på DV senare. Om Leif Larsson ser en framtid som involverar både Ingela Nilsson Nachtweij och Carolina Leijonram på nuvarande poster vill han inte svara på.

– Det vill jag inte kommentera förrän vi har lösningen klar. Jag är noga med att vi måste få administration och politik att fungera ihop.

Känns det pinsamt att den här situationen uppstått med tanke på hur ditt parti gick fram i valrörelsen?

– Det vill inte jag kommentera.

Känns det pinsamt som ordförande i fullmäktige?

– Pinsamt är det inte, men det är olyckligt att den har uppstått. Vi måste dra lärdom av det här och har haft många år av turbulens i Vimmerby och det måste vi lägga oss bakom oss. Vi måste samla oss.

När kan Nilsson Nachtweij återgå till att jobba i stadshuset?

– För att Ingela ska kunna jobba i stadshuset krävs en lösning som parterna är överens om.

Hur ser du på Nilsson Nachtweijs hantering av krisen? 

– Det vill jag inte kommentera. 

När kommer lösningen vara klar?

– Det måste ske skyndsamt. Det handlar om dagar.

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt