Annons:

  • Ingen kontakt med kommundirektören:

    Leif Larsson (C) ska göra en rehabplan tillsammans med Carolina Leijonram. Foto: Simon Henriksson

  • Ingen kontakt med kommundirektören:

    Gudrun Brunegård och Leif Larsson höll gemensam presskonferens på torsdagen.

Ingen kontakt med kommundirektören: "Rehabplan måste till"

Kommundirektören Carolina Leijonram är fortfarande sjukskriven. Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij jobbar hemifrån.
Nu är Leif Larsson tillbaka i Vimmerby och redo att inleda arbetet för att få tillbaka Leijonram i tjänst.
– En sak är att få Carolina så stark att hon kommer tillbaka i arbete, säger han.

Annons:

Det har varit ett par intensiva och krisartade veckor i Vimmerby kommun. Kommundirektören Carolina Leijonram har nu varit sjukskriven i två veckor och två dagar. Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij jobbar sedan lite drygt en vecka hemifrån.

– Tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna har vi kommit fram till att det är lämpligt att hon håller sig från stadshuset en tid, sa Tomas Peterson (M) tidigare i veckan.

På onsdagen landade Leif Larsson (C), ordförande i kommunfullmäktige och ansvarig för arbetsmiljöarbetet, i Sverige igen. Nu är han redo att ta sig an problemen.

– Jag har inte haft någon kontakt med Carolina utan har delegerat det till Gudrun (Brunegård, vice ordförande reds.anm.). Hon har satt stort värde på att vi tar hennes situation på stort allvar, men när man är sjukskriven ska man inte behöva störas.

Leif Larsson säger att en rehabplan måste till. Den är inte påbörjad.

– Självklart inte, jag kom hem i går. Men det måste till en rehabplan och det är jag ytterst ansvarig för. Vi måste säkra upp så att vi har en lösning som faktiskt fungerar, så enkelt är det. En sak är att få Carolina så stark att hon kommer tillbaka i arbete. Det finns politisk problematik i det här och det måste hanteras av KSO:s parti i första hand, majoriteten i andra hand och fullmäktige i tredje hand, säger Leif Larsson, som tycks vilja agera likt Andreas Norlén i riksdagen och lämna sin egen partitillhörighet därhän. 

"Samlar information"

Fullmäktiges ordförande säger att det har varit ett möte där majoriteten och administrationen mött oppositionen för att informera om läget.

– Rehabplanen ska göras tillsammans med den som berörs och jag klargjorde för Ingela Nilsson Nachtweij att jag skulle göra den och hade resonemang med Carolina, som samtyckte till att det kunde vänta tills Leif var tillbaka, säger Gudrun Brunegård (KD).

Leif Larsson säger att han inte har någon uppfattning om han tror att Leijonram och Nilsson Nachtweij kan jobba tillsammans.

– Jag samlar information och är beroende av att mitt eget parti inte är klart i sin egen process. Jag har inte pratat med Carolina. 

Har Carolina krävt att Ingela ska avgå för att hon ska komma tillbaka?

– Det vill jag inte kommentera.

Skälet till sjukskrivningen har tidigare angetts vara arbetsmiljöproblem och specifikt mellan kommundirektören och kommunalrådet.

– Det ligger inom personsekretessen och skäl till sjukskrivning kommenteras inte, säger Brunegård.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt