Annons:

En väktare fanns på plats under sammanträdet. Foto: Simon Henriksson

Väktare var på plats under sammanträdet: "Kunde uppfatta en hotbild"

En väktare fanns på plats under hela fullmäktigesammanträdet i går kväll. Detta för att skapa en trygg situation för politikerna och tjänstemännen.
– Det har funnits ett tonläge som fick oss att göra den bedömningen, säger fullmäktiges ordförande Leif Larsson. 

Annons:

Närmast rigorösa säkerhetsåtgärder mötte den som var på plats under fullmäktigesammanträdet på måndagen. Det var bandupptagning av sammanträdet och på åhörarplats var det avspärrat för att den sociala distanseringen skulle kunna säkerställas.

Dessutom fanns en väktare på plats under hela sammanträdet. Fullmäktiges ordförande Leif Larsson förklarade varför när vi ställde frågan efter fullmäktigemötet:

– För att vi inte var säkra på hur trygg situationen skulle vara.

På vilket sätt skulle den kunna vara otrygg?

– Det har förekommit väldigt mycket i debatten, inte så mycket politiker emellan, men i övrigt som gjorde att man kunde uppfatta en hotbild. Därför var det bättre att förekomma än att förekommas. 

Har det funnits någon konkret hotbild?

– Nej. Vi har sagt att vi måste se till att fullmäktige klarar sitt uppdrag. Det har funnits ett tonläge i det här som gjorde att vi gjorde den bedömningen. Det har varit en tuff process.

"Ett hästjobb"

Ett stort antal ledamöter ansågs jäviga och lämnade fullmäktigesalen vid beslutsfattandet kring ansvarsfriheten. I andra rum satt ersättare, som då kallades in.

– Utifrån förutsättningarna vi hade, med väldigt många jäviga ledamöter och behovet av social distansering, har det varit ett hästjobb att få till allting. Det har funkat, även om vi inte haft en generalrepetition.

Fullmäktige var också nära på fullbesatt till skillnad från de tidigare sammanträden som varit efter coronavirusets intåg i vardagen.

– Vi gick upp i storlek för att låta Vimmerbybornas och medborgarnas åsikter komma fram via våra valda representanter. Efter förutsättningarna tycker jag att vi har hanterat det bra. 

Innan sammanträdet var över höll också Leif Larsson ett kortare tal till fullmäktige. 

– Vi har haft en diskussion vi inte trodde vi skulle uppleva och en situation vi inte trodde vi skulle uppleva. Men det vi har gjort i kväll, är ett normalt arbete som fullmäktige har till sin uppgift att göra. Det gör vi i öppen och demokratisk anda och ansvarsprövningen är en viktig del i att företräda medborgarna. Det är precis det ni har gjort i den här frågan. Nu är det dags att gå vidare och se till våra kommunmedborgares behov av att vi utvecklar Vimmerby kommun. Lägg märke till att jag inte vill lägga någon personlig kritik mot någon, men nu kan vi lägga det som har varit bakom oss, sa han bland annat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt