Annons:

Skulle hitta 6,8 miljoner kronor – men besparingarna hittas inte

Kommunstyrelsen har fortfarande inte hittat några besparingar som ska täcka de 6,8 miljoner som det hade gett att lägga ner två skolor och en förskola. I slutet av maj börjar också arbetet med nästa års budget. – Behovet är fortfarande lika stort, men det är svårt att hitta pengarna, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

Skolorna blev kvar. Det innebar att Vimmerby kommun behövde hitta 6,8 miljoner kronor på annat håll. Men det har fortfarande inte gjorts – och i slutet av maj månad börjar arbetet med budgeten 2017. 

– Det blir svårt att hitta dessa pengar. Vi hade inget smörgåsbord att ta av och oppositionen har inte heller hittat dem, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

Så det blir inga besparingar 2016?

– Nej, inga större besparingar. Vi går in i 2017 års budgetarbete och fortsätter jobba med det. Vi har inte gett upp 2016. 

Är behovet av besparingar inte lika stort längre?

– Behovet är lika stort, men det är svårt att hitta. Allt hänger ihop och vi måste börja arbeta med 2017 års budget och det går över i det. Det går in i vartannat, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S). 

"Funnits idéer"

De samlade partiöverläggningarna har inte gett särskilt mycket. 

– Det har funnits idéer och förslag, men vi får fortsätta diskussionerna i 2017 års budget.

Barn- och utbildningsnämnden får ingen utökad ram i år. Det får däremot socialnämnden (läs separat artikel senare). Med fem miljoner kronor utökas socialnämndens ram. 

– Den 30-31 maj börjar vi med arbetet med 2017 års budget och vi hoppas kunna ta rambudgeten i junifullmäktige. 

Sämre än budgeterat

Den nya prognosen för kommunen totalt sett pekar på ett sämre resultat jämfört med vad som budgeterats. Det handlar om en avvikelse på drygt nio miljoner kronor på helåret 2016. Prognosen visar ett positivt resultat på en halv miljon kronor.

– Det är inte vad vi har tänkt oss, vi budgeterade med tio miljoner kronor plus. Vi har helt enkelt inte hittat de pengar vi måste hitta och inte fått igenom förändringarna vi ville få igenom. 

Flyktingpengarna som kommunen fick för 2015 och 2016 innebär närmare 20 miljoner kronor in i kassan. Bara en miljon har använts. Nästa år kommer ett nytt miljonregn, i och med regeringens välfärdssatsning. 

– Det är tur att vi fick pengarna för i år och nästkommande år. När det gäller pengarna nästa år är det ungefär hälften som är öronmärkt, vilket gör att vi kan använda dem till välfärdssatsningar. När det gäller flyktingpengarna använder vi inte dem till annat än integrationsåtgärder. Vi har tagit emot många ensamkommande och de kommer att kosta framöver. 

Fotnot: Den här artikeln har korrigerats, för att förtydliga vad prognosen för 2016 verkligen visar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt