Annons:

Då får Vimmerby nytt kommunalråd – medborgarna får lämna förslag

Leif Larsson leder valberedningen i Centerpartiet. Foto: Simon Henriksson

Då får Vimmerby nytt kommunalråd – medborgarna får lämna förslag

Ett nytt kommunalråd kommer finnas på plats vid årsskiftet – och samtliga medborgare ges möjlighet att komma med förslag. Det är de första beskeden från Centerpartiets valberedning efter Ingela Nilsson Nachtweijs avgång.
– Vi vill göra det öppet och transparent, säger Leif Larsson, ordförande i valberedningen.

Annons:

Efter en dryg månad av kraftig kritik mot kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij valde hon att avgå för en vecka sedan. Nu har arbetet med att tillsätta hennes ersättare påbörjats och det leds av Leif Larsson i kraft av hans roll som ordförande i kretsens valberedning.

Den gruppen kommer nu titta på olika alternativ och plocka fram en kandidat till nomineringsstämman den 27 november. Den 16 december kommer kommunfullmäktige sedan att välja Vimmerbys nya kommunalråd och tjänstgöringen inleds den 1 januari.

– Våra stadgar föreskriver att nomineringsarbetet sköts av valberedningen. Vi tar höjd och och känner att vi behöver den här tiden på oss.

 "Ska inte begränsa oss"

Centerpartiet har cirka 200 medlemmar i kretsen och det är de som kommer fatta beslut om vilken person som nomineras som kommunalråd. Ett krav finns: det måste vara en centerpartist.

– Den personen måste vara en centerpartist eller bli en centerpartist. I övrigt finns det inga formella krav och vi ska inte begränsa oss.

Medborgarna har möjlighet att skicka in sin nominering till Centerpartiet.

– Vi vill ha en öppen och transparent process och det är viktigt att vi får ett kommunalråd som har förtroende i Centerpartiet, alliansen, kommunen och inte minst bland medborgarna.

"Har ingen kravprofil klar" 

Senast den 19 november tror Larsson att valberedningen är klar med sitt förslag.

– Vi har nomineringsstämma den 27 november och en kallelsetid på åtta dagar och i kallelsen måste vi tillkännage vem vi vill föreslå.

Nomineringsstämman kan förstås gå emot valberedningens förslag.

– Stämman har fritt att besluta, så är det ju.

Är det någon ledande politiker inom C som meddelat att den inte vill?

– Jag har ingen kommentar i dagsläget, men det är inte så många som sagt att de vill bli det heller. Mycket handlar om möjligheten till att få uppslutning bakom sig i partiet.

Vilka kvalitéer söker ni?

– Vi har ingen kravprofil klar, men den vi nominerar måste ha förtroende i C, i alliansen, i kommunen och vara ett samlande namn för kommunen.

Hur säker är du på att ni lyckas hitta ett namn som gör att situationen inte upprepas?

– Det är därför jag uttrycker mig som jag gör, personen måste ha partiets stöd och stöd i alliansen. Vimmerby har goda förutsättningar, men vi måste få politiken att fungera.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt