Annons:

Claus Zaar, Martin Kirchberg och Bo Karlsson SD.

SD: "Svensk sjukvård ska gå till svenska medborgare"

Pengarna räcker inte till att finansiera den regionala vården i Kalmar län. Därför måste det sparas i regionen och SD vet var man kan spara mest pengar, det är på invandrare som inte har något arbete och är i behov av vård.
– Svensk sjukvård ska gå till svenska medborgare, säger regionråd Martin Kirchberg.

Annons:

Han menar att personer som inte kvalificerat sig in i det svenska välfärdssystemet genom att arbeta och betala skatt inte ska ha rätt till sjukvård om de inte betalar sjukvården själva eller har försäkringar som täcker upp för vårdkostnaden. En för generös anhörig- och asylinvandring har frestat på vården, anser SD. 

Sverigedemokraterna vill därför satsa mer på "svensk sjukvård till svenska medborgare". Den som inte är svensk medborgare ska inte ha rätt till något annat än akutvård eller så kallad "vård som inte kan anstå". SD menar att det är en viljeriktning och inget konkret sparförslag.

-– Det får läkare avgöra om de som söker sig till akuten är akut sjuka. Är de det så ska de ha vård eller om de är under 18 år, säger Bo Karlsson, som är ledamot i regionstyrelsen.

Martin Kirchberg:

– Svenska medborgare har rätt till grundläggande svensk sjukvård. Bidrar man inte till den svenska välfärden ska man inte heller få ta del av den. Alla ska få den akutsjukvård som man har behov av. Det är läkare som avgör vad som är akut eller inte. I övrigt får man kvalificera sig för svensk sjukvård. Vår ståndpunkt är att det är svenska medborgare som har den oinskränkta rätten till den svenska sjukvården.

Hur ska man kvalificera sig?

– Det kan vara att man har någon form av taxerad inkomst, om man arbetar eller har a-kassa exempelvis, det räknas som taxerad inkomst. Om man inte har det så kan man betala till exempel ur egen ficka eller genom försäkring.

Godkänner skattehöjningen

SD ställer sig bakom den skattehöjning som majoriteten föreslår, men menar att man gör det på grund av att majoriteten har varit dåliga på att göra besparingar i tid.

- Regionen har varit vanskött i många år. Främst är det kostnaderna för hyrpersonal som man inte har gjort någonting år, säger Martin Kirchberg.

SD anser att regionen förutom att spara genom att sortera ut vilka som får vård eller inte i regionen också ska spara pengar på administrationen och det rejält.

Hur kommer det sig att regionen idag har anställt administrativ personal som inte behövs?

– Majoriteten har gjort bedömningen att de behöver anställas, men vi anser att det finns anledning att "titta under täcket" för att bedöma vad som är lagkrav och på vilka områden som resurser hellre kan prioriteras om till vårdnära behov, säger Martin Kirchberg.

Sverigedemokraterna vill inte fortsätta driva verksamheter som har låg självfinanseringsgrad eller för få besökare inom kultursektorn.

Samtidigt vill partiet satsa på den kulturen som berikar det svenska kulturlivet och det man själva kan klassa som svensk kultur.

Man vill även sätta stopp för skattefinansierad språktolkning.

Satsningar

Sverigedemokraterna vill satsa på bättre arbetsmiljö för personalen.

– Så att de väljer att stanna kvar på arbetsplatsen. På det sättet minskar vi kostnaderna för hyrpersonal, säger Martin Kirchberg.

Man vill skjuta till ytterligare medel för satsningen på hemsjukhus och hembesök av läkare, som majoriteten också satsar på. Samt fortsätta på majoritetens inslagna linje att förbättra stödet för medborgarnas hälsa.

SD vill satsa mer på att undersöka kvinnor med täta bröst så att bröstcancer upptäcks i tid. Samt att ge mer resurser för att stoppa kränkningar av kvinnofriden.

Totalt vill SD satsa 102 miljoner kronor mer än majoriteten inför 2020 och man tänker sig att det ska hämtas hem av minskade kostnader på 98,7 miljoner kronor.

Fotnot: Den här artikeln har korrigerats då Sverigedemokraterna anser att de inte har blivit korrekt citerade.

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvimmerby.se

0733100831

Annons:

Annons:

14 kommentarer

Tommy Andersson 24 oktober 2019 13.04

Tänk om SD kunde sparka alla anställda i vården med utlänsk bakgrund - tänk så mycket pengar de skulle spara.

Stor pesonalbrist - tänkte inte på det.

Bo Carlsson 24 oktober 2019 17.58

Till Petra, med vi menas väl vi som betalar skatt och det gör väl fler än etniska svenskar. Senaste opinionsmätningen visar att också LO anställda S- kvinnor går till SD så snart är väl halva Sverige rasister.

Michael 24 oktober 2019 22.02

Petra!
Jag är fascinerat äcklad av din brist på verklighetsförankring. Man måste verkligen hoppas att du inte har åldern inne för att ha rösträtt.
Om inte! Så är du ett hot mot svenska folket och välfärden.

N. Roheda 24 oktober 2019 11.18

Petra med flera verkar tro att det finns obegränsat med resurser i Sverige. Så är det tyvärr inte, utan man måste prioritera, det görs redan idag i sjukvården, akutvård går före planerad. Vi kan inte som enda land i världen ge papperslösa allmän vård helt gratis. & skulle vi det måste vi fortsätta höja skatten & det kan vi ju göra . . . . . . .

AnimalScribax 24 oktober 2019 11.29

Petra mfl goda "humanister" borde ju själva få erfara bristen personligen nästa gång de söker vård (sorry sätt dig i väntrummet )

Jag som svensk får åka ambulans i annat eu land, men jag kan ju inte knalla in i Spanien och få göra en rotfyllning för 50kr......

Men det får ca 1 miljon invandrare här i Sverige. Den som inte fattar att välfärden har en ny miljon "konsumenter" men oförändrat antal producenter (skattebetalare) är de första som då ska AVSTÅ välfärd. Hans, Petra

AnimalScribax 25 oktober 2019 09.37

Petra och Hans . Avstå nästa sjukhusbesök då och föregå med gott exempel.

Jag som svensk kan knappast knalla in på ett sjukhus i Spanien, och få en operation gratis. Däremot akutvård men inte tycker andra länders invånare att jag som kommer utifrån ska få utföra en rotfyllnin för 50kr...?

Johnny Arwidzon 23 oktober 2019 01.31

Skiter i era rättelser. Rasismen syns ändå under kostymen.

Lasse Andersson 23 oktober 2019 05.29

Hans Müller bör nog att samla sig nu. Och lugna ner sig ordentligt. Hur tänkte du nu!!!.
En man med fullkomligt tom, svart blick har vi haft nu sedan September 2006. Så det ska undvikas så gått det går. Nu med facit i hand så skall dumheter och misstag undvikas igen med all kraft i framtiden. Köttberg, varför vill du neka sjuklövern sjukvård.
Obegriplig hur du tänker. Ryck upp dig nu Hasse M

Danne 23 oktober 2019 05.29

Det är inte mer än rätt det som står.
Sjunker båten måste man ösa ur vattnet.
Alternativt vore det att helt betala vården själv och dra av hela den biten på skatten, så får man ha sjukvårdsförsäkring om man vill.

Det märks väl att detta är en som vanligt vänstervriden media, man kan nästan tro ni är statligt ägda.

Petra 23 oktober 2019 05.56

Oavsett upprättelse vill SD sortera ut människor med utländsk härkomst. Deras linje går ut på att ”vi” svenskar ska få sjukvården i första hand då bristen är stor inom sjukvården idag. Äcklar mig oavsett när man gör och ens kan tänka så här med människor. Historien upprepar sig vilket betyder att en del har inte lärt sig något från tiden då man gjorde sig av med människor med fel bakgrund...
Tappar tron om mänskligheten....

Martin Kirchberg 22 oktober 2019 19.10

Denna artikel anser jag är en grav förvanskning av vad som presenterades av vår budgetgrupp idag. Vi har begärt en rättelse.

Svar:

Här är rättelsen i sin helhet:

I en artikel tidigare i dag skrev vi att Sverigedemokraterna i regionen vill att utländska medborgare sorteras bort från akutsjukvården. Vi har valt att formulera om delar av artikeln då SD anser att de blivit felciterade och feltolkade.
Sverigedemokraterna vill att svensk sjukvård ska vara till för svenska medborgare. Däremot menar Martin Kirchberg, regionråd för Sverigedemokraterna, att man aldrig sagt att utländska medborgare inte ska ha rätt till akutsjukvård i Sverige.

SD anser att även utländska medborgare har rätt till akutsjukvård.

Artikeln har korrigerats och vi ber om ursäkt för felaktigheten. Vi har även valt att avpublicera artikeln från Facebook.

Simon Henriksson

Hans Mûller 22 oktober 2019 16.44

Wore det inte mer ekonomiskt att porta köttberget från akuten?
Denna skara förb*nnade bortskämda människor som tror de står över andra människor och är vår välfärds största utgift, borde inse att i stället för att gnälla, bör ge tillbaka till samhället.
Men nej, de är snåla och giriga sverigedemokrater som bara längtar efter en man med hätsk röst och svart blick ska ta makten i Sverige.

Fan, historien upprepar sig nästan ordagrant!

Hedvig 23 oktober 2019 19.09

Skrämmer mig att läsa att det faktiskt finns de som tycker att det är okej att människor utan svenskt medborgarskap ska få fri sjukvård och tillgång till det som ska finnas för oss medborgare i detta land, som jag och du betalar för varje månad som en försäkring att vi ska kunna få hjälp. Jag betalar inte för att resten utav världen ska kunna åka hit och få sin sjukvård betald, den är till för oss medborgare. Att man ens kan gapa rasist över det, det har ingenting med bakgrund att göra, det finns svenska medborgare som är från andra länder om ni missat det helt, jag själv har utländskt påbrå men är svensk medborgare och betalar skatt för att JAG ska kunna få den vård jag betalt för. Jag vill gärna veta till vilket annat land du kan komma till som utländsk medborgare och få den vård du pekar på. Varför ska vi betala skatt för om det finns andra länder att åka till som bjuder på vård.

Erik 29 oktober 2019 15.40

Det är intressant att så många pratar om sjukvården i Spanien utan att veta att att man som svensk medborgare har rätt till vård på samma villkor som spanska medborgare, både om man är boende och eller turist i landet.


Papperlösa har idag rätt till "vård som inte kan anstå" i Sverige. Liknade system finns i flera länder, såsom Storbritannien, Spanien och Argentina med flera. rätt till sjukvård är också något som ingår i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, vilket sverige har skrivit på.

Källkritik verkar ännu en gång vara svårt för sverigevänner i livets hårda skola.

Det är också kul att SD:s förslag verkar rikta sig framförallt till personer som befinner sig i Sverige och betalar skatt eller på annat sätt har uppehälle.

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

+ =  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Dagens Vimmerby. Genom att använda Dagens Vimmerby tjänster godkänner du detta. Här kan du läsa mer om cookies.Jag förstår, ta bort detta