Annons:

Närmar sig nytt kommunalråd – så många förslag har Centerpartiet fått

Leif Larsson är inte aktuell att bli nytt kommunalråd, slår han fast. Foto: Simon Henriksson

Närmar sig nytt kommunalråd – så många förslag har Centerpartiet fått

Jakten på ett nytt kommunalråd i Vimmerby pågår. Från allmänheten har ett 15-tal namnförslag inkommit till Centerpartiet.
– Det här är en fråga som verkligen engagerar Vimmerbyborna, säger Leif Larsson (C).

Annons:

Vimmerby kommun leds för tillfället av moderaten Niklas Gustafsson (M). Det har han gjort sedan Ingela Nilsson Natchweij (C) själv meddelade att hon avgår i ett uttalande på Facebook. 

Centerpartiet har ännu inte presenterat vem som ska ta över hennes jobb. Partiet har också gått ut och bett Vimmerbyborna att inkomma med förslag kring vem som ska bli ny ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är planerat till den 27 november, men det är inte säkert om den tidsplanen håller. Det kommer visa sig. Vi har möte i helgen med valberedningen, säger Leif Larsson (C).

Vad gör att det kan dröja?

– Vi är inte klara. Det är så här att vi har att ta hänsyn till de namnförslag som inkommit och dels handlar det om att vi tittar igenom vad vi har för lösningar bland aktiva centerpartister, som är vårt huvudspår. Om någon av dem ska bli KSO så får det följdeffekter och då måste vi lösa det. Så det är frågor som hänger ihop.

När måste det vara klart?

– Tills fullmäktige den 16 december ska det vara klart. Det är nödvändigt för att ha en ny KSO den 10 januari och den tidsplanen jobbar vi efter. 

Engagerar Vimmerbyborna

Centerpartiets valberedning har fått in ett 15-tal namnförslag på nytt kommunalråd.

– Vi jobbar dels med de som sitter i kommunfullmäktige och har olika uppdrag i styrelser och nämnder. Vi har ett 15-tal namnförslag från allmänheten och det är både aktiva och inte aktiva personer. Det finns namnförslag på personer och det var det vi öppnade för. Nu går vi igenom personer man anser är lämpliga och det är både såna som är aktiva och såna som inte är medlemmar.

Har ni tagit kontakt med någon av dem?

– Hur vårt arbete fungerar i valberedningen är inget jag kommenterar över huvud taget. 

Hur många potentiella eller tänkbara kandidater ser du bland dessa?

– Det vill jag inte uttala mig om. Det är ett pusslande och handlar om att få en enhet att fungera. Bland det viktigaste är att få till en förste företrädare, men också ett lag som fungerar tillsammans. Det arbetet behöver vi få att fungera. Det är många frågor som har beröring mot att utse en ny KSO.

Har listan bantats ned?

– Klart att man tar till sig de namn som finns. Vissa läggs åt sidan och vissa jobbar man vidare med. 

Är det några namnförslag du särskilt reagerat på?

– Det vill jag inte kommentera. Jag noterar att det här är en fråga som engagerar Vimmerbyborna. Man får synpunkter när man är på stan, om jag är på loppisen, på ICA eller hockey. Det finns frågor, funderingar och självklart personer. Det finns ett engagemang. 

Finns det några namn bland förslagen som varit politiskt aktiva men inte är det nu?

– Jag har inga kommentarer kring det.

Förekommer Ingela Nilsson Natchweij bland namnen?

– Det vill jag inte kommentera.

Hur troligt är det att det blir någon helt utifrån?

– Det vill jag inte kommentera i dagsläget.

"Det kan jag tydligt säga"

Centerpartiet har en mängd kandidater som kan vara aktuella för jobbet, men Leif Larsson är väldigt försiktig med kommentarer även där.

– Jag vill ha det här klart så fort som möjligt, men innan det tas i fullmäktige behöver vi ha ett beslut på ett kretsmöte. Vi har lite tid på oss fortfarande, men vi ska träffas i helgen och jag vill inte uttala mig så mycket om det. Å ena sidan kan man inte bortse från något förslag förrän man har en lösning, men man kan inte heller jobba med 20 olika förslag. Vi har en strategi för arbetet.

Hur många i partiet är beredda att ta jobbet?

– Det vill jag inte kommentera i dagsläget. Valberedningsarbetet pågår och är inte avslutat än.

Är du själv aktuell?

– Nej. Jag har varit KSO, lämnat det och känner stort förtroende för att ha det uppdrag jag har. Jag vill inte byta bort det och ska inte bli KSO i Vimmerby. Jag kan tydligt säga att jag inte är aktuell.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt