Annons:

PAULSSON STÄNGS UTE FRÅN CENTERGRUPPEN – MAJORITETSSTYRET BORTA

Centerpartisten Erik Paulsson var först med att öppet larma om arbetsmiljöproblem på stadshuset. Nu stängs han av från partiets fullmäktigegrupp. Foto: Jakob Karlsson

PAULSSON STÄNGS UTE FRÅN CENTERGRUPPEN – MAJORITETSSTYRET BORTA

I valet vann allianspartierna i Vimmerby egen majoritet. Den ställningen försvann i kväll. När Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp bestämde sig för att stänga ute Erik Paulsson har Alliansen bara 24 mandat.
– Det är förvånande att men bejakar en tystnadskultur, säger huvudpersonen själv.

Annons:

Många centerpartister reagerade kraftigt på att Erik Paulsson gick ut i DV och kritiserade kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij. Dagen var den 31 augusti och därefter följde veckor som både kom och kommer att påverka Vimmerby i allmänhet och Centerpartiet i synnerhet under lång tid. 

Ungefär en och en halv månad senare avgick kommunalrådet och på onsdag väntas Jacob Käll väljas till Centerns nya förstanamn i kommunen. Men redan i kväll förlorade Vimmerbyalliansen sin majoritetsställning i fullmäktige och i kommunstyrelsen.

C, M och KD har samlat 25 mandat – men när Centerns grupp valde att stänga av Erik Paulsson i kväll har man bara 24 mandat kvar. Ett majoritetsstyre är nu ett minoritetsstyre.

"För mig är det en gåta"

Erik Paulsson själv är överraskad av beslutet.

– Jag reagerar med förvåning. Det är förvånande att men bejakar en tystnadskultur och att saker och ting ska skötas internt. Medborgarna ska helst inte veta någonting annat än det som ser bra ut. Det som inte ser bra ut vill man mörka. När någon säger hur det är gör man såhär. För mig är det en gåta.

Vet du någon motivering?

– Jag har inga detaljer mer än det sms som jag fick.

Meddelandet som Paulsson mottog från Lars Sandberg var formulerat såhär:

”Jag vill bara informera om att fullmäktigegruppen idag tog beslut om att du inte i nuläget skall ingå i fullmäktige- och KS grupperna. Detta beslutet gäller nutid, men om du visar att du är en lagspelare framöver så kan vi ändra beslutet.

"Ångrar absolut ingenting"

Paulsson uppmanar de personer som drivit fram uteslutning att anmäla honom till partistyrelsen.

– Om jag inte duger som centerpartist i Vimmerby kan det ju inte vara så att jag gör det i Sverige heller. De som har varit drivande att utesluta mig är mig veterligen personer som jag har kritiserat och jag skulle gärna se att de lyfter upp frågan till rätt nivå.

Hur kommer du agera nu? 

– Jag fortsätter som vanligt, förutom att jag inte deltar i några gruppmöten. Mina politiska uppdrag kommer jag sköta som vanligt.

Betraktar du dig som centerpartist i dag?

– Den frågan är svår att svara på. Aktivt kommer jag nog beteckna mig som politiskt vilde, men i grund och botten är jag centerpartist och liberal.

Hur ser du på den ställning som vågmästare som du teoretiskt kan få nu?

– Jag ser det inte så mycket ur mitt perspektiv. Ett majoritetsstyre gör man över en kväll till ett minoritetsstyre. Det är svårt att säga hur det kommer påverka, i enskilda frågor kan det landa i en annan inriktning. Samtidigt är jag pragmatiker, jag kommer inte sätta käppar i hjulet för att jävlas.

Känner du någon förståelse för att man agerar såhär?

– Jag känner förståelse för att personer känner sig kränkta. Det har man rätt att känna, men känslor ska man inte bland ihop med formellt agerande. Då har något gott i hästväg fel. Det här liknar när Donald Trump sitter och twittrar vad han känner. Jag trodde vi kunde få Vimmerby borta från den nivån. Jag undrar vart vi är på väg?

Ångrar du någonting?

– Jag ångrar absolut ingenting.

Hur ser du på uppfattningen om att du borde ha fört din kritik internt?

– För de som inte förstått det och inte velat lyssna så har jag dragit en del kritik internt. Man lyssnade inte då och hade inte lyssnat nu heller. Av en partikamrat i dag så har jag förstått att man inte lyssnat hela vägen på min berättelse och att man väljer att vantolka vissa delar. Att det ligger till del till grund för dagens beslut är illa bara det.

Vad tänker du på konkret?

– Jag har fått kritik för att jag har sagt att jag såg detta för ett halvår sedan. Det jag har menat är att jag såg tecken på att något inte stod rätt till i februari-mars. Sedan har det eskalerat mer och mer.

Hur tror du medborgarnas syn på Centerpartiet förändras av detta?

– Det får man fråga dem, men när jag tittar på det själv skulle jag vara bestört över att man tystar visselblåsare. Det skulle jag tycka oavsett vad det gällde och jag skulle tycka det även om det var kritiska uppgifter mot mig.

Fotnot: Dagens Vimmerby har varit i kontakt med Peter Karlsson, gruppordförande, som meddelat att han inte lämnar några kommentarer i kväll. Leif Larsson, valberedningens ordförande, har hänvisat till Karlsson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt