Annons:

EXTRA: FÖRRA KOMMUNALRÅDET JO-ANMÄLER KOMMUNSTYRELSEN

Ingela Nilsson Nachtweij anmäler kommunstyrelsen till Justitieombudsmannen. I kväll väntar partikamraten Jacob Käll väljas som hennes efterträdare. Foto: Simon Henriksson

EXTRA: FÖRRA KOMMUNALRÅDET JO-ANMÄLER KOMMUNSTYRELSEN

Bara timmar inför nomineringsstämman får höstens politiska kris i Vimmerby ytterligare en vändning. Förra kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij har JO-anmält kommunstyrelsen.

Annons:

Det är beslutet i kommunstyrelsen som innebar att Ingela Nilsson Nachtweij förbjöds att träffa tjänstemän i enrum som nu har JO-anmälts av Nilsson Nachtweij själv.

Beslutet som en enig kommunstyrelse fattade innehöll bland annat dessa punkter:

  • varje kontakt (nuvarande kommunstyrelsens ordförandes) med medarbetare kan ske först efter samråd med kommundirektören (fr o m 2019-10-08)
  • vid möten ska varken medarbetare eller kommunstyrelsens ordförande delta ensamma (fr o m 2019-10-08).  

"KS har inte redovisat bakgrund"

Beslutet hade arbetats fram av den arbetsgrupp som tillsattes för att hantera arbetsmiljöproblemen. I den satt bland annat Jacob Käll som i kväll föreslås bli Centerpartiets nya förstanamn i Vimmerby. Två dagar efter att beslutet fattades avgick Nilsson Nachtweij från kommunalrådsposten.

Nilsson Nachtweij vill nu att beslutet prövas av Justitieombudsmannen. I den kortfattade anmälan skriver det förra kommunalrådet:

”KS har inte redovisat bakgrund och skäl till beslutet som heller inte har kunnat bemötas av KSO. De anklagelser om arbetsmiljöproblem som är grunden till beslutet bör enligt arbetsmiljölagen lösas tillsammans och inte som nu genom att ta ett beslut som tvingar ett demokratiskt valt KSO att avgå. Arbetet med arbetsmiljöproblemen ska heller inte fortsättas om KSO slutar vilket innebär att KSO döms utan att det utretts på vilka grunder."

DV söker en mängd politiker i Vimmerby kommun. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt