Annons:

Larsson om JO-anmälan: ”Det var överraskande”

Fullmäktiges ordförande Leif Larsson är förvånad över beskedet om Ingela Nilsson Nachtweijs JO-anmälan. Foto: Simon Henriksson

Larsson om JO-anmälan: ”Det var överraskande”

Att Ingela Nilsson Nachtweij JO-anmält kommunstyrelsen kommer som en överraskning för fullmäktiges ordförande och partikamraten Leif Larsson.
– Jag var inte informerad om det här och tror inte att någon annan i partiet var det heller, säger han.

Annons:

Larsson får Nilsson Nachtweijs anmälan uppläst av vår reporter och står fast vid att beslutet som fattades i kommunstyrelsen var korrekt och lagenligt.

– Beslutet är taget utifrån arbetsmiljölagen och försiggicks av diskussioner i kommunstyrelsen och med skyddsombud. Det beslut man kom fram till var enhälligt och det var ett korrekt beslut utifrån den situation man befann sig i. Man kunde säkert ha gjort på något annat sätt, men det var detta beslut som fanns möjlighet att fatta som jag och KS bedömer det. Faktum var det att kommundirektören var hemma på grund av stressrelaterad sjukdom på grund av arbetsmiljön. Då måste man vidta åtgärder enligt arbetsmiljölagen.

Hur ser du på INN:s motivering i sin anmälan?

– Jag måste sätta mig ned och läsa och tänka efter. Spontant tappar hon en viktig funktion och det är förtroendefrågan. Man kan göra allt så länge man har sin kommunstyrelse med sig, men det hade hon inte. Jag vill fundera utifrån de skäl hon anger innan jag säger mer.

Fick hon inte möjlighet att bemöta kritiken?

– Jag måste få fundera på det. I partiet har vi haft de möjligheterna, hon har varit med i stora delar av den här processen. Jag tycker inte det är korrekt beskrivet.

INN skriver att arbetsmiljöproblem ska lösas tillsammans. Fanns det någon möjlighet att lösa denna situation på ett annat sätt?

– Min utgångspunkt sedan i våras har varit att detta ska lösas tillsammans. För att få politiken att fungera var vi tvungna att hitta ett läge där vi politiker och tjänstemän kan kroka arm och där har det funnits brister.

"Tråkig och tragisk utveckling" 

Larsson anser inte att den allmänna bilden av Centerpartiet påverkas av Nilsson Nachtweijs anmälan.

– Inte alls. Det är en fråga som hon driver och som C inte är involverad i. Hon har gjort det med eget bevåg och efter att hon begärt om entledigande. När hon inte står på lönelistan längre är hon att betrakta som vilken kommunmedborgare som helst.

Går det få något slut på den här historien?

– Ja, även om det är en tragisk utveckling så kommer Vimmerby kommun finnas kvar. Vi får lära av de misstag som har gjorts och hitta ett arbetssätt framöver. Detta är en tråkig och tragisk utveckling. Det som eskalerat i höst är det ingen som känner någon glädje i och det sätter fokus på det arbete som behöver göras framöver. Vi måste hitta ett lagspel.

Hur påverkas kommunen av att Ingela fortsätter att driva frågan?

– Det kan jag inte bedöma, vi får se vad som händer på stämman i kväll.

Har du fått något besked om hennes närvaro på stämman?

– Nej, det är inget nytt under solen.

Uppfattar du JO-anmälan som att INN strävar efter att komma tillbaka till posten?

– Vi har facit i kväll, men hon har avsagt sig uppdraget och förutsättningarna har inte ändrats på något sätt. Jag tror inte detta underlättar för henne i framtiden. Ska hon komma tillbaka får hon kvalificera sig i så fall och bygga upp förtroendet igen. Detta är inget moratorium.

Erik Paulsson portades från fullmäktigegruppen för att han agerade utan att förankra i partiet. Kan samma sak hända Nilsson Nachtweij efter denna anmälan?

– Det vill jag inte spekulera i. Det får vi ta internt i gruppen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt