Annons:

Besvikelsen har lättat för LPo:

Conny Gunnarsson tycker att det är sandlådenivå i Vimmerbypolitiken. Foto: Simon Henriksson

Besvikelsen har lättat för LPo: "Just nu är det sandlådenivå"

Landsbygspartiet oberoende hade tagit sig in i fullmäktige om landsbygden fick bestämma. Men nykomlingen ratades i centralorten i valet 2018.
– Vi jobbar på en strategi för att locka stadsborna, säger Conny Gunnarsson. 

Annons:

Ett nytt parti dök upp på den politiska kartan inför det senaste valet. Landsbygdspartiet oberoende, som även finns på nationell nivå och är mest kända för att de vill att Sverige ska lämna EU, ställde upp i kommunvalet i Vimmerby. 

Partiet fick 1,56 procent av rösterna och hade tagit ett mandat om landsbygden fått bestämma. Men partiet fick det svårt i centralorten och gick miste om en plats i kommunfullmäktige.

– Luften gick ur oss lite efter valet. Vi var så nära att det blev en besvikelse. Annars var vi införstådda med att vi inte skulle komma in första gången, men när vi ändå var så nära blev det lite delade känslor, säger Conny Gunnarsson (LPo). 

163 kommuninvånare valde att rösta på partiet, vilket Conny Gunnarsson ändå ser som en positiv överraskning.

– Sett till att det var första gången vi var med, så är vi nöjda med resultatet och ska inte klaga på det. Vi har lärt oss av misstagen och vet nu bättre hur vi ska göra nästa gång. Vi ska försöka profilera oss lite mer då.

Fått fler medlemmar

Landsbygdspartiet oberoende växer lokalt och har fått fler medlemmar.

– Det är ett ökat intresse och folk vet mer vilka vi är nu. Innan var vi nykomlingar helt och många hade aldrig hört talas om oss. Vi fick göra hundjobbet på fem personer och det var tufft. Vi har vanliga jobb vid sidan av och det var svårt att hinna med. Det blev ganska ansträngande och intensivt. 

Nu jobbar man mycket på att förbereda ett eget – helt lokalt – partiprogram.

– Det var inte fullt utarbetat senast och nu lägger vi mer krut på att verkligen få till ett eget parti utan att snegla på de andra. Vi står självklart bakom rikspartiet, men vi ska jobba mer med lokala frågor.

Vilka frågor kan det handla om?

– Vi vill jobba ännu mer för att behålla landsbygdsskolorna och förbättra skolskjutsen. Det är svårt för oss att försöka lägga en budget, för vi får inte tillgång till vissa siffror. Vi slår ur underläge, men vet vad vi vill arbeta för. Några finansierngar kan vi inte presentera för vi har ingen insikt i budgetprocessen. Men vi vet vad vi brinner för. 

Vad handlar det för andra frågor?

– Jag brinner för tågstopp i Gullringen och ser problemen här ute. Det går att ta sig från Gullringen en fredag kväll, men man kan inte komma tillbaka förrän på måndagsmorgonen. Annars grottar vi ner oss i vissa frågor och jobbar med att skriva motioner till vårt riksmöte. Vi är motståndare mot 5G-nätet och snabbtågsfrågan. Vi tycker att det är bättre att satsa på 4G-nätet och bygga ut den befintliga järnvägen. 

"Sköts den alls?"

Att få fler röster i centralorten lär bli avgörande för Landsbygdspartiet 2022.

– Det var där vi fallerade. Vilka frågor vi ska lyfta för att få väljare där vet jag inte riktigt än. Vi har den här omvända skolskjutsen, att flytta ut elever från stökiga skolor i innerstaden till lugna skolor på landsbygden. Men vi har ingen strategi för stadsborna, som de gärna kallar sig. Men egentligen är de landsbygdsbor de också. Det gäller att ändra det tankesättet, men det är en svår nöt vi har framför oss. 

Conny Gunnarsson tycker att kommunpolitiken just nu sköts väldigt svagt.

– Sköts den över huvud taget? Det är väldigt dött, det är hemliga mejl och rena sandlådenivån av vad jag läst i media. Det är inställda KF-möten för att det inte finns något att besluta om. Hur sköter man en kommun då?

Tror du att turbulensen i Centerpartiet kan komma att gynna er?

– Det tror jag. Vi brinner för landsbygdsfrågorna och det säger Centerpartiet att de också gör, men det har man inte sett så mycket av. Jag tror att om inte alla kort kommer upp på bordet inför nästa val kan det bli svårt för dem. 

"Får lägga manken till"

Conny Gunnarsson tror att det finns bra chanser för partiet att få ett mandat i nästa val.

– Vi får lägga manken till och det som blir viktigt är att få de som bor i centralorten att rösta på oss också. Vi låg väldigt bra till innan Vimmerby började räknas. Nu har vi mer kött på benen, ett val i ryggen och vet lite mer hur vi ska agera. Nu är det upp till oss att visa upp oss på marknader och andra allmänna tillställningar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt