Annons:

Kommunalrådet om effekten för näringslivet:

Jacob Käll ser allvarligt på den situation som kan uppstå i det lokala näringslivet. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om effekten för näringslivet: "Kan bli hur besvärligt som helst"

Coronakrisen kan få förödande konsekvenser för näringslivet i Vimmerby. Det säger kommunalrådet Jacob Käll (C).
– För enskilda näringsidkare kan det bli hur besvärligt som helst.

Annons:

Många kommer sannolikt insjukna i coronaviruset covid-19, men väldigt många kommer klara sig utan allvarliga symtom. För ekonomin och näringslivet kan det dock bli väldigt allvarliga konsekvenser.

– Vi har haft det här uppe på vår krisledningsgrupp och pratat om eventuella åtgärder för näringslivet. Vi tittar på både regional och nationell nivå först, både vad som är möjligt och vad som är lämpligt, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Hur ser du på att lägga fram ett krispaket som Hultsfred har gjort?

– Jag kan inte säga att det är aktuellt eller inte aktuellt. Det bedömer jag inte nu. Thomas (Svärd) har kontakt med företagarorganisationerna och lyssnar av behoven. Vi tittar på vad andra gör och har pratat om både Hultsfred och Linköping. Men vi vill stämma av nationellt och regionalt.

"Kan bli hur besvärligt som helst"

Jacob Käll säger att näringslivet är oerhört viktigt för kommunen och att det är oundvikligt att covid-19 inte kommer få effekter på samhället.

– Vi har sett permittering på nära håll och uppsägningar. Det påverkar och kommer påverka. För enskilda näringsidkare kan det bli hur besvärligt som helst. Det är lite svårt att säga, för efter den här krisen kan man vänta sig en viss återhämtning. Det kommer finnas ett uppdämt behov, men klarar man sig inte tills dess så... Det är svårt. Näringslivet är jätteviktigt för oss och vi måste lyssna på dem.

Han tror samtidigt att de stora företag som finns i kommunen kan klara sig bättre än många mindre företag.

– Det kan finnas en större uthållighet i dessa företag med starka ägare än i mindre företag som har lägre marginaler. Det är svårt att spekulera i vad som kommer hända, men det kommer få konsekvenser för både företag och anställda. Hur lång tid det tar att återhämta sig återstår också att se.

Efter att den här intervjun var gjord stod det klart att kommunens största privata arbetsgivare, Ljunghäll AB, säger upp 75 anställda

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt