Annons:

V: ”Har ingen möjlighet att bedöma budgeten”

Vänsterpartiets kommunstyrelseledamot Lars Johansson är kritisk mot budgetprocessen. Foto: Simon Henriksson

V: ”Har ingen möjlighet att bedöma budgeten”

Vänsterpartiet är tudelad om rambudgetförslaget. Glada för att nämnderna stärks ekonomiskt – men också skarpt kritiska mot processen. – Jag har ingen möjlighet att bedöma den här budgeten, säger partiets gruppledare Lars Johansson.

Annons:

Vänsterpartiet deltog inte i kommunstyrelsens beslut om rambudgeten 2017, som innebär att kostnadsmassan ökar med drygt 30 miljoner kronor nästa år. Anledningen är att man fått för lite information – och den man har fått har man fått för sent.

– Vi är väldigt kritiska mot processen. Man säger att att det ser mycket värre ut för 2018 och 2019 och då måste vi ändå göra nedskärningar så småningom. Anser man det måste man vara noga med vad vi lägger pengar på och det finns jättestora behov som vi måste avväga. Jag har inte fått något bakgrundsmaterial med konsekvenser. Första informationen om ramarna fick vi för sex dagar sedan och i torsdags fick jag det material som funnits. Det har jag inte hunnit sätta mig in i och kan därför inte bedöma om det här är en korrekt ramfördelning.

"Väldigt annorlunda"

Johansson tycker att politikerna kunde ha väntat med ramarna och slagit ihop de två processerna till en.

– De tre stora partierna har inte sagt varför man lägger ett visst antal miljoner på varje nämnd. Jag säger inte att de har lagt dem fel, men det hade kunnat vara en långsammare och mer grundlig process. Vi behöver ett gediget arbete och kunde ha väntat med ramarna om det varit ont om tid. Jag tycker också att man borde ha agerat snabbare med flyktingmiljonerna. Vi har ett annat ekonomiskt utrymme nu och behöver inte akutåtgärder.

Även under fjolåret var Vänsterpartiet kritiskt mot processen.

– Det var väldigt annorlunda förra året. Då uttryckte man att det redan var bestämt hur ramarna skulle användas, nu skjuter man på alla detaljer. Det här är lite bättre än förra året, men det kan fortfarande bli bättre för att vi ska få kontroll över ekonomin.

Är du besviken på Centerpartiet, som delade er kritik ifjol?

– Jag vill inte säga att jag är besviken på några enskilda partier. Jag kan ha förståelse för varför det är så här, men jag är orolig över att vi inte riktigt har kontrollen över ekonomin. Centerpartiet agerar annorlunda när de nu sitter i KSAU, så är det. 

"Glad för tillskotten"

Johansson är dock glad för den grundläggande prioriteringen i rambudgeten och att verksamheterna får utökade medel.

– Vi är väldigt glada åt att det kommer tillskott. Jag förstår att de här partierna inte vill prata om det, men det beror på de extra välfärdspengarna som Vänsterpartiet varit med och drivit igenom i stadsbudgeten. Det pekar på vad som behövs för att vi ska öka välfärden och det är inte rimligt att det bara sker genom höjd kommunalskatt.

Är den ekonomiska krisen i Vimmerby över?

– Det ska man inte säga, men framförallt är det vår höga belåning som tynger. Generellt har många kommuner jättestora behov med åldrande befolkning, rekryteringsproblem, stora barngrupper. Därför är jag glad över att det blir ett tillskott, men kan inte bedöma om de gjort rätt bedömning.

"Behövs mer inom skolan"

Vänsterpartiet ska ta fram ett eget budgetförslag.

– Jag skulle tro att det behövs mer inom skolan, av det jag sett. Man har också lagt 2,5 miljoner i oförutsedda medel och det är bättre att lägga dem på verksamheten, när vi vet att behoven finns.

Skapar inte den här budgeten framtida problem?

– Problemet finns där med behoven i välfärden, men verkligheten förändras. Förra året visste vi inte att vi skulle få statligt stöd och den kampen måste fortsätta. Skjuter inte riksdag och regering till mer medel innebär det ytterligare besparingar. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt