Annons:

Efter förlängningen:

Marie Nicholson, Helen Nilsson, Jacob Käll och Ola Gustafsson på behörigt avstånd från varandra. Foto: Simon Henriksson

Efter förlängningen: "I normala tider skulle vi inte ta det utan faktabaserade siffror"

Kommunstyrelsen har förlängt det utökade hemsändningsbidraget augusti ut. En kalkyl säger att det kostar kommunen cirka 500 000 kronor.
– Avsaknaden av exakta siffror ska inte stoppa oss från att ta ett sånt här beslut, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Det var på förra kommunstyrelsesammanträdet som det togs beslut om att utöka hemsändningsbidraget till att gälla samtliga över 70 år i kommunen. Då skulle det testas en månad – men nu har man beslutat att förlänga det till 31 augusti. 

– Dels för att det är bra för våra 70-plussare och dels för att det är bra för de som levererar varor också. Det är också bra för socialförvaltningen. Hemtjänsten går och handlar åt äldre, så socialförvaltningen tycker att det här är jättebra för det frigör arbetstid åt hemtjänsten som de kan lägga på annat. Det gör också att man undviker att hemtjänstpersonal rör sig i butikerna och man slipper lära upp sommarvikarier, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

"Ska inte stoppa"

Kommunen räknar med att kostnaden landar på någonstans kring en halv miljon kronor. Men hur många som hittills har nyttjat tjänsten kan man inte säga. 

– Om vi tittar på hemtjänsten, så handlar de åt 70 individer i veckan. Det gör att många timmar frigörs i hemtjänsten. Nu är det andra som normalt sett inte utnyttjar hemtjänstens tjänster som också får mat hemsänt, men vi har ingen uppföljning ännu. Det är för kort tid det har hållit på, säger Marie Nicholson (M) och fortsätter:

– Vi kommer få uppföljningar såklart och se hur det utvecklar sig. Att vi förlänger det här så mycket på en gång är för att socialförvaltningen tyckte att det var så väldigt bra. 

Är det inte väldigt svårt att prata om en prislapp då?

– Det vi har i kalkylen är hyfsat relevant. Det är räknat på hur många som handlar i dag. Vi har också bidrag för landsbygdsutkörningar och vet hur många det är. Hur mycket får vi tillbaka av det? Det är beräknat och det är en kalkyl som ligger bakom, säger Käll.

– Avsaknaden av exakta siffror ska inte stoppa oss från att ta ett sånt här beslut. I normala tider skulle vi inte ta det utan faktabaserade siffror. Är det väldigt fel får vi se vad vi kan göra åt det. Drar finanseringen iväg får vi se över vad vi kan omprioritera av annat, säger Nicholson.

Bokför alla coronakostnader

Kommunen sammanställer också samtliga kostnader som uppstår på grund av covid-19 i hopp om att ersättas för det av staten senare. 

– Vi bokför alla kostnader som rör covid-19 på ett särskilt sätt, med tanke på att vi återsöka statliga medel för det. Men hur det blir vet vi inte ännu, säger Jakob Käll.

Beslutet är också fattat för att hemtjänsten ska kunna planera sin sommar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt