Annons:

NEKADES EKONOMISKT STÖD – ÖVERKLAGAR BESLUTET

Ingela Nilsson Nachtweij nekas omställningsstöd av kommunstyrelsen. Nu har hon överklagat beslutet. Foto: Jakob Karlsson

NEKADES EKONOMISKT STÖD – ÖVERKLAGAR BESLUTET

Kommunstyrelsen har nekat sin förra ordförande Ingela Nilsson Nachtweij ekonomiskt stöd. Nu har Nilsson Nachtweij överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

Annons:

Heltids- och deltidspolitiker kan ha rätt till ett omställningsstöd efter att den politiska tjänsten upphört. Stödet kan gälla i upp till tre år, med 85 procent av ersättningen de två första åren och 60 procent under det tredje. Ett uppdrag i ett år genererar tre månaders ersättning och maxtaket ligger på tre år.

Kravet på politikern är att den aktivt söker annan försörjning och stödet samordnas med politikerns förvärvsinkomster.

I mars i år fattade kommunstyrelsen beslut om att Ingela Nilsson Nachtweij inte har rätt till omställningsstöd. Detta eftersom hon har en ny tjänst på 80 procent och för att stödets syfte är att ge tid för att ”aktivt söka försörjning”.

"Har inte haft en dialog med mig"

Beslutet har nu överklagats av Ingela Nilsson Nachtweij och frågan kommer att prövas av Förvaltningsrätten i Linköping. I sin överklagan kritiserar Nilsson Nachtweij kommunikationen från kommunstyrelsen.

”Kommunstyrelsen som är pensionsmyndighet har inte haft en dialog med mig om detta vilket har inneburit oklarheter gällande regelverket. KSF har betalat ut omställningsstöd i februari månad till mig utan underlag i form av ansökan och beslut från pensionsmyndigheten”, skriver hon. 

Någon ansökan om stöd har inte lämnats in av Nilsson Nachtweij. Detta eftersom hon inte fått information om hur ansökan ska se ut, enligt egen uppgift. 

"Lett till oklarheter"

Beslutet överklagas på två grunder:

  • Beslutet i sig: ”Jag anser att KS tolkning inte tar hänsyn till att det är väsentlig skillnad på förtroendeuppdrag och tjänst, i synnerhet vad gäller ekonomisk ersättning. Omställningsstödets syfte enligt SKR är att demokratin ska fungera så att människor ska kunna ta förtroendeuppdrag utan att drabbas av en försämrad arbetsmarknadssituation efter avslutat uppdrag”.
  • Beslutets form: ”Pensionsmyndigheten ska enligt regelverket ha en dialog med den som kan vara aktuell för omställning så att det blir så bra som möjligt för båda parter. Jag har ställt frågor men inte fått svar vilket har lett till oklarheter och detta olagliga beslutsfattande”, skriver Nilsson Nachtweij som även kritiserar att en dialog med en konsult inte tagits upp skriftligen i kommunstyrelsen och att beslutspunkten inte var med på kallelsen.

Dagens Vimmerby har sökt Nilsson Nachtweij som bett om att få återkomma. Vi söker nuvarande kommunalrådet Jacob Käll.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt