Annons:

Käll efter kommunstyrelsens svar till Nilsson Nachtweij:

Jacob Käll (C) hävdar att Ingela Nilsson Nachtweij far med osanningar och lögner. Foto: Simon Henriksson

Käll efter kommunstyrelsens svar till Nilsson Nachtweij: "Det är osanningar och lögner"

I augusti kom bomben att Ingela Nilsson Nachtweij tar tillbaka sin avsägelse som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby. Nu har kommunstyrelsen svarat på de tre skrivelserna.
– Ingela sprider felaktiga påståenden, osanningar och lögner, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Det var i augusti 2021 som Ingela Nilsson Nachtweij tog tillbaka sin avsägelse som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby. Hon menade då att blivit både tvingad och hotad till att avgå från sin post.

– Det handlar om att jag känner att jag har blivit både hotad och tvingad. I ett möte, där även Leif Larsson och Peter Karlsson (lokala centertoppar) deltog, vädjade Jacob Käll (nuvarande ordförande för kommunstyrelsen) till mig att avgå. Jag hade förberett mig i tio år för att fungera som KSO, kände att jag hade mycket kvar att ge och ville inte lämna. I stället ville jag få till stånd en arbetsmiljöutredning för att rätta till mina eventuella brister i ledarskapet och så att kommunchefen Carolina Lejonram kunde komma tillbaka till jobbet. Det hela slutade med att Jacob Käll sa att ”lämnar du inte inom 24 timmar så kommer Centerpartiet i Vimmerby kräva din avgång via media”, har Ingela Nilsson Nachtweij tidigare sagt.

Men i augusti meddelade hon alltså att hon tog tillbaka sin "framtvingade avsägelse". Totalt handlade det om tre skrivelser och samtliga har nu kommunstyrelsen lämnat svar på. 

"Återtagandet av avsägelsen föranleder ingen åtgärd från kommunstyrelsens sida. Avsägelsen beviljades 2019-10-21 § 158 av kommunfullmäktige. Det beslutet har vunnit laga kraft", skriver kommunen.

Inte heller när det gäller "begäran om att undanröja beslut i kommunfullmäktige" och "begäran om rättelse av åtgärder och beslut" ser kommunen någon anledning till vidare åtgärder. 

"Det finns överhuvudtaget ingen koppling mellan domen och de rättelseåtgärder du begär. Kommunstyrelsen tillbakavisar ditt påstående om att kommundirektören har vidtagit åtgärd som innebär avstängning av dig. Hon har inte heller befogenhet att göra det", skriver kommunstyrelsen i sitt svar.

"Osanningar och lögner"

Jacob Käll, som är ordförande i kommunstyrelsen, säger att avsikten hela tiden har varit att besvara skrivelserna korrekt och enligt regelboken.

– Det har vi gjort och det känner vi oss trygga med. Vi har för säkerhets skull även checkat av med en jurist. Som privatpersonen Jacob Käll vill jag säga att Ingela sprider felaktiga påståenden, osanningar och till och med lögner. Det är inte första gången det förekommer och vi har också sett en hel del skrivelser från en person som delvis har samma budskap. Det finns en teknik i att upprepa osanningar och lögner och det är väldigt allvarligt. Det som sker uppfattar jag gör det i syfte att smutskasta kommunen och tjänstemän. Vi och jag personligen är också smutskastade, men det är extra allvarligt när det går ut över våra tjänstemän. Carolina Leijonram (kommundirekt, reds.anm) är den som hängs ut allra värst hela tiden och det har hållit på sedan 2019. Det kommer i olika omgångar och det skulle inte vara förvånande om det kommer tillbaka igen. Det finns en viss envishet i de här uttalandena och påståendena. Det här gynnar inte Vimmerbys utveckling och det skapar arbetsmiljöproblem. Den som blir mest uthängd är Carolina och därför är det viktigt att konstatera att vi har fullt förtroende för hennes arbete. Det här är min personliga kommentar, säger Jacob Käll. 

Vad är det som är lögner?

– Ett exempel som är tydligt är att Carolina Leijonram har stängt av henne. Det vet Ingela att så inte var fallet. Det fanns ingen avstängning, men det fanns en politisk överenskommelse om att hon skulle jobba hemifrån en kort period. Av Ingela och andra har det rubricerats som att Carolina har stängt av henne. Det har hon heller ingen befogenhet att göra. 

Att bli anklagad i sin tjänsteutövning kan skapa arbetsmiljöproblem, säger Käll vidare.

– Det påverkar arbetsmiljön att bli anklagad för saker man inte har gjort. 

"Tittat på det för egen del"

Kommunstyrelsen var enig i sina svar på skrivelserna. Marie Nicholson (M) har anklagats för att ha hotat Ingela Nilsson Nachtweij. Hon har övervägt att gå vidare med det. 

– Det här är energitjuveri och det går åt mycket energi som man vill lägga på annat. Jag har tittat på om det är möjligt att driva ett förtalsmål för egen del, men det tar väldigt mycket fokus från annat. Till slut kommer man till en punkt där bägaren rinner över. Men ska man driva det vidare måste man vara beredd på att annat får stå tillbaka, säger hon och fortsätter:

– Vi har ingen annan önskan än att lägga det här bakom oss och jobba med andra uppgifter, som gör Vimmerby till en bättre plats. Vi vill inte fastna i de här lögnerna. Vi vill kunna lägga det här bakom oss och det har redan tagit tillräckligt mycket tid, energi och pengar.

Jacob Käll (C) säger så här:

– Förtal är väldigt svårt. Som lekman kan jag tycka att det här låter som förtal, men vi vet också att det är väldigt svårt att driva förtalsmål. Då måste man orka göra det som individ också och det är tveksamt tänker jag.

Vi har sökt Ingela Nilsson Nachtweij utan framgång, men hoppas kunna låta henne kommentera det hela senare i dag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt