Annons:

Särskilt boende på landsbygden riskerar att läggas ned –

Socialnämndens ordförande Lars Sandberg (C) funderar på Kvillgårdens framtid. Foto: Simon Henriksson

Särskilt boende på landsbygden riskerar att läggas ned – "Börjar bli slitet"

Centerpartiet var minst sagt kritiskt till förslaget om att lägga ned skolor på landsbygden. Nu säger man nej till utbyggnad av Vidala i Södra Vi till förmån för nybyggnation i Vimmerby – och dessutom är framtiden osäker för Kvillgården i Storebro.
– Jag vet att det börjar bli slitet, säger Lars Sandberg (C).

Annons:

Kvillgården i Storebro har fungerat som särskilt boende i ungefär 25 år och enligt socialnämnden ska ett ”ställningstagande” göras för enheten framöver.

– Vi har inte diskuterat Kvillgården så hårt. Vimarhem äger huset och det byggdes för 25 år sedan och det är inte helt optimalt. Jag vet att det är slitet, men mer än så har vi inte diskuterat.

Vad innebär det att ett ställningstagande ska göras?

– Det handlar om i vilken grad ska man satsa på att rusta upp och vad kan man göra för att förbättra verksamheten.

Kan det bli aktuellt att lägga ned?

– Det törs jag inte svara på i dagsläget. Jag varken utesluter eller säger att det blir så. Som det ser ut i dag ska det inte läggas ned.

När ska ställningstagandet göras?

– Det är en fråga som blir aktuell när ett nytt boende börjar komma på plats. Vi behöver också ha en diskussion med Vimarhem, det här är en större fråga. Om ett eller två år kommer frågan upp om vad man kan göra och hur det ser ut.

Hur driftskostnaderna ser ut för Kvillgården kontra övriga särskilda boenden i kommunen vet inte Sandberg i nuläget.

"Vi gör inte tvärtom"

När Vidala nu blev för dyrt att bygga ut pekar allt på att ett nytt äldreboende kommer att byggas i Vimmerby inom några år.

– Förvaltningen säger att trycket är störst i Vimmerby, sedan vet jag också att personer i Vimmerby som blivit anvisade till Vidala trivs och inte byter när det väl uppstår en plats i Vimmerby. För den sakens skull är det inte givet att det ska ligga i Vimmerby, men det finns andra saker som kan vara fördelar.

Vad är fördelarna och nackdelarna med att placera nya boendet i Vimmerby?

– Fördelarna är att det är enklare att samordna transporter, sopsortering och lättare att få personal och vikarier. Nackdelarna är att jag inte är en förespråkare för att allt ska ligga i Vimmerby. Det är tråkigt att den här tillbyggnaden inte går att få till.

Ditt parti arbetade mycket hårt för att rädda skolor på landsbygden. Nu gör ni tvärtom när det gäller särskilda boenden. Hur ser du på det?

– Vi gör inte tvärtom. Vi vill att Vidala ska vara kvar, men det är mer troligt att det nya boendet hamnar i Vimmerby. Jag ser inga motstridigheter i det och jag tror att hela nämnden tycker att det var tråkigt att vi inte kunde få till en utbyggnad i Vidala.

Får man inte räkna med högre kostnader för att kunna behålla service på landsbygden? 

– Det är vi medvetna om. Vidala kostar lite mer per plats än Vimarhaga och Borghaga, men allting har naturligtvis en gräns för hur mycket mer det kan kosta. Nämnden har  det riktigt kämpigt och tufft ekonomiskt och vi kan inte dra på oss fler merkostnader medvetet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt