Annons:

Har hållit smittan borta från äldreboende och hemtjänst:

Hittills har smittan hållits borta från äldreboende och hemtjänst. Foto: MostPhotos

Har hållit smittan borta från äldreboende och hemtjänst: "Varit extra noggranna"

Ingen smitta på varken äldreboende eller hemtjänst. Hittills har kommunen klarat att hålla undan smittspridningen från de allra sköraste.
– Jag tror att det beror på flera orsaker, säger Lars Sandberg.

Annons:

Vimmerby kommun är fortfarande en av de kommuner som lyckats undvika att få in smittan bland brukare på äldreboende och i hemtjänsten. Förstås något att vara väldigt glada för.

– Jag har i dag inte hört något annat än att det är så. Saker kan dock ändras fort, inte minst när det gäller skyddsutrustning. Får vi tio smittade på en och samma gång, då tar lagret slut. Men vi beställer regelbundet och förra veckan kom den senaste leveransen, säger nämndens ordförande Lars Sandberg (C). 

"Beror på flera orsaker"

I all kroppsnära vård används numera visir.

– Vi följer regionens riktlinjer och det är de riktlinjerna vi följer. Det kan ändras snabbt, men blir det ändringar ändrar vi det också.

Hur mycket påverkas lagret av de nuvarande rutinerna?

– Vi använder mer av lagret, men än så länge räcker det. Vi har inte heller någon konstaterad smitta. Får vi det ställder det helt andra krav. Då ökar också omvårdnadsbehovet, men än så länge finns det lager.

Varför har ni lyckats hålla smittan borta?

– Jag tror att det beror på flera orsaker. Dels tror jag att Vimmerby som glesbygd inte är lika hårt drabbat som de större städerna. Det kombinerat med att vi stängde våra särskilda boenden tidigt och varit väldigt noggranna med de basala hygienrutinerna, som att sprita händer och byta förkläden. Det gör man nästan alltid men man har varit extra noggranna. 

Är du orolig över en situation likt den i Torsås, där många avlidit på samma äldreboende?

– Att få in smittan så det sprider sig, det vore inte alls roligt. Klart att man är orolig för det, men man kan inte göra mer än att sköta de här basala hygienrutinerna, skydda sig med riktlinjerna från regionen och Folkhälsomyndigheten. 

I dagsläget uppgår socialnämndens extrakostnader för covid-19, enligt nämndens egna uppgifter, till drygt 1,8 miljoner kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt