Annons:

Fortsatt totalmörker över socialnämndens ekonomi

Socialnämnden tynger Vimmerbys ekonomi med 35 miljoner kronor i år. Foto: Jakob Karlsson

Fortsatt totalmörker över socialnämndens ekonomi

Prognosen är visserligen något bättre – men socialnämnden går fortfarande mot ett enormt underskott. Minus 34,7 miljoner väntas lysa i rött när årets ekonomi ska summeras.

Annons:

Efter fyra månader var prognosen -35,6 miljoner. Efter fem är det en miljon bättre, vilket beror på ett minskat underskott inom individ- och familjeomsorgen – men likväl ligger IFO 12,6 miljoner över budget i prognosen. 

Värst är läget när det gäller placeringar av barn och ungdomar som går mot underskott på 11,8 miljoner. Även våld i relation ger ökade kostnader på 2,5 miljoner mer än budgeterat.

En annan försvårande omständighet är att flera konsulter har behövt köpas in till barn- och familjeenheten och det är aldrig billigt. Kostnaderna för konsulter ligger 1,9 miljoner över budget. Andra områden som verksamheten för vuxna missbrukare och ensamkommande barn går med överskott.

Kräver personal dygnet runt

När det gäller äldreomsorgen är det ett fåtal fall som gör att kostnaderna sticker iväg. Inom vård- och omsorgsbeonde finns ett fall som kräver personal 24 dygnet runt, vilket ger ett underskott på tre miljoner.

Även inom hemtjänsten finns det ett extraordinärt ärende – detta kräver hela 40 personaltimmar per dygn. Där är underskottet 5 miljoner, men det beror också på ökat antal hemtjänsttimmar överlag.

LSS-verksamheten ser ännu sämre ut. Där handlar det om underskott på 14,3 miljoner och det finns fem ärenden som det helt saknas budget för. Den personliga assistansen ligger 7,9 miljoner över budget och de externa placeringarna 4,6 miljoner.

Miljonkostnad för coronavården

Hälso- och sjukvården missar budget med 0,6 miljoner vilket beror på utökade inköp av skyddsmaterial för 0,9 miljoner. Coronakostnaden uppgår till 3,2 miljoner hittills och två miljoner av dem rör personal. Staten har lovat att tillskjuta samtliga kostnader för covid-19.

– Att vi skulle beta ner det här till noll, nej, det känns svårt. Man har bekymmer i de flesta kommunerna ekonomiskt, inte minst med äldreomsorgen. Vi får hoppas att det kommer satsningar och att vi får ta del av såna satsningar och att det gör skillnad för oss ekonomiskt. Verksamheten slösar verkligen inte på något sätt. Personalen är den stora kostnaden, men vi ligger inte med övertal. Vi har inte för många anställda. I coronatider får de också slita hårdare än vanligt, sa nämndens ordförande Lars Sandberg till DV efter den förra prognosen i maj.

Saker som Vimmerby tittar på för att minska underskottet är lokalkostnaderna och även jämförelser för kostnad per brukare med andra kommuner.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt