Annons:

Ingela Nilsson Nachtweij berättar i en lång intervju om sina tankar kring domen från förvaltningsrätten. Foto: Simon Henriksson

Nilsson Nachtweij efter domen: "Inte sovit på några nätter"

Det har varit många turbulenta månader för det tidigare kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij. Nu står det klart att fullmäktiges beslut att vägra henne ansvarsfrihet rivs upp.
– Det är bara en stor lättnad, säger hon.

Annons:

Vi träffas på Bakfickan några timmar efter att kommunstyrelsen och kommunfullmäktiges presidium hållit presskonferens med anledning av den dom som föll i förra veckan kring ansvarsprövningen.

Förvaltningsrätten upphävde kommunfullmäktiges beslut att inte bevilja ansvarsfrihet för Ingela Nilsson Nachtweij. På torsdagen kom beskedet från kommunens högsta ledning att man inte kommer överklaga domen. 

Det är en lättad Ingela Nilsson Nachtweij vi möter i centrala Vimmerby. 

– Jag är lättad och glad. För mig var domen väldigt oväntad. Det har varit en lång resa och tagit väldigt lång tid. Det hela började med att det kom en revisionsrapport som läcktes till er och som publicerades innan den var faktagranskad. Där stod saker som jag bemötte, bland annat att jag hade varit hotfull och gjort utfall. Det har jag inte gjort och det togs inte heller med i revisionsrapporten. Revisorerna föreslog att neka mig ansvarsfrihet och samma dag skrev jag ett brev och förklarade mig. När jag skulle till fullmäktige och förklara mig blev jag mordhotad. Det gjorde att jag inte vågade gå och jag blev heller inte erbjuden något skydd. Beslutet togs oenigt. Det var endast Moderaterna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Leif Larsson som röstade för att inte bevilja mig ansvarsfrihet. Jag överklagade och kommunstyrelsen, som hade varit jäviga i fullmäktige, yttrade sig och tyckte det var rätt beslut. Jag skrev då ett 16 sidor långt yttrande. Jag är så tacksam för de många som stöttat, hjälpt och trott på mig. Jag trodde inte det var möjligt att det skulle bli en sådan dom, men eftersom jag överklagade fanns det personer som trodde det, säger ex-kommunalrådet.

Är det mest en lättnad eller också en känsla av revansch?

– Bara lättnad. Jag tycker fortsatt att Centerpartiets politik är den bästa för Vimmerby och jag brinner för de frågor vi har kämpat för, som att vara emot skolnedläggningar och att hela kommunen ska utvecklas.

Vilken känsla har du i dag när de inte tänker överklaga?

– Jag har inte sovit på några nätter. Det blev en pyspunka i fredags. Jag har kämpat, varit så ansträngd och haft en familj som drabbats av det här också. Mina släktingar har drabbats hårt av hela processen. Det har varit väldigt ansträngt och blev en kraftig reaktion i fredags när domen kom. Det blev som en pyspunka och det var inte förrän då jag kunde bli ledsen. Egentligen är jag jätteglad och lättad, men jag var så utmattad att jag blev ledsen. 

"Ska vara varsam med demokratin"

Hon säger att hon känner en stor sorg över hela situationen. 

– Det blev en massa frågeställningar i mitt huvud. Vad betyder det här? Vad händer nu? Det har varit många som uttalat sig, men jag kan bara konstatera att jag är lättad och ännu mer lättad nu över att det inte överklagas. Jag kan känna en sorg över att det har blivit så här. Min avsikt var aldrig att hamna i det här och att så många i min närhet skulle drabbas negativt. 

I samband med att kommunstyrelsen yttrade sig uttryckte Marie Nicholson att hon inte var orolig över att rätten skulle anse något annat. Vad tänker du om att de var så självsäkra?

– Jag har inga synpunkter på det. Det var hennes bild och hennes uppfattning. Nu har domen fallit och den ligger där den ligger. 

Du hade redan avgått och kommunledningen var tydlig med att man inte tänkte bedriva något skadeståndsanspråk. Känner du att ansvarsprövningen endast var ett sätt att sätta en kniv i sidan på dig?

– Jag kan bara säga att förvaltningsrätten har talat och att man ska vara varsam med demokratin.

"Förberett mig i tio år"

Centerpartiet har flera gånger uppmanat Nilsson Nachtweij att lämna sina uppdrag. Uppmaningar hon valt att inte hörsamma. 

– Jag ska fullfölja mitt förtroendeuppdrag som väljarna gav mig 2018. Jag har ett skäl till det och det är att många ber mig att göra det. Då har jag sagt att jag ska göra det. 

Hur tänker du annars kring din politiska framtid?

– Jag har jättemycket att göra, både på mitt arbete och som entreprenör inom besöksnäringen. Vi ska addera musikunderhållning till mina vandringar och ska utveckla verksamheten ännu mer. Det ger mig energi och jag mår bra av det. Mitt engagemang finns kvar och jag vill förbättra Vimmerby.

Saknar du den politiska nerven i toppen?

– Jag hade förberett mig i tio år för att bli KSO och jag tyckte att det var mycket intressant. Det var en lång resa dit och jag blev glad över förtroendet och hade velat jobba med det hela mandatperioden. 

Känner du ett starkt stöd från allmänheten i Vimmerby?

– Det är inte bara Vimmerbybor. Jag fick ett sms av en okänd person, som jag tror bor i Almvik. Han uttrycker sitt stöd och har gjort det flera gånger. Jag vet inte vem han är, men det är många som hör av sig. Jag är tacksam för all stöttning och hjälp jag har fått. Det har varit en besvärlig period i mitt liv, men jag mår bra och ser framåt. Vi repar oss dag för dag. Jag trivs bra med mina arbeten och mitt företag. Jag har roligt och trivs, och tycker att det är skönt att det här är avgjort. Nu återstår bara mordhotsrättegången som är framflyttad.

Känner du att du kan göra avslut och lägga det här bakom dig?

– Det finns inget alternativ tänker jag. 

"Lägger ingen energi på det"

Centerpartiet har kommunicerat att man inte ser Ingela Nilsson Nachtweij som en del av laget. Hon säger sig dock inte ha funderat på att bli politisk vilde.

– Jag är medlem i Centerpartiet och fick ett förtroende i valet 2018. Det är väldigt många som hör av sig, även människor som sitter i fullmäktigegruppen som inte delar bilden av att det var ett enigt beslut. Det får stå för dem, men det är flera som vill att jag ska vara med. 

Tror du att det kan lösa sig eller ser du ingen framtid i partiet?

– Jag lägger ingen energi på att reflektera över det. Jag har inte mycket tid för politik, men jag fullföljer mitt förtroendeuppdrag. Jag respekterar alla politiker i Vimmerby, de gör ett fantastiskt jobb och vi behöver politiker som gör Vimmerby bättre. Vi behöver ännu fler som engagerar sig och bidrar. Vi måste inkludera så många som möjligt. Jag har mitt engagemang, min tro och jag respekterar alla fast man är olika. Det är en grundpelare för mig. 

Har du ambitioner att åter ha en hög position i politiken?

– Jag har inte tid att tänka på det just nu. Jag gör inte det. Jag vill må bra och har fokus på mitt arbete som lärare, mitt företagande och mina fritidsintressen.

"Tycker det är sorgligt"

Under presskonferensen på torsdagsmorgonen var Marie Nicholson tydlig med att Moderaterna inte kan tänka sig att samarbeta med Ingela Nilsson Nachtweij igen.

– Ingela har fått jättemånga chanser. Vi gick ut och sa att hon skulle förändra sitt ledarskap omedelbart eller lämna sin post. Det var inte andra chansen, det var femte eller sjätte chansen. Hon tog inte de steg vi krävde, i själva verket blev det värre. Jag har inget som helst förtroende för att hon kan komma tillbaka och klara av det samspel som krävs med politiker och tjänstemän. Jag tror inte att hon är kapabel att göra det och vill inte medverka till att hon hamnar på en position där hon återigen kan skada vår kommun, sa hon.

Så här reagerar Nilsson Nachtweij själv på det:

– Jag tycker att det är sorgligt att en arbetsmiljöutredning inte gjordes. "Vad är det du har gjort?" frågar många mig. Revisionsrapporten är ingen arbetsmiljöutredning och det är delvis det domen säger. Min tolkning av domen är att man borde gjort en arbetsmiljöutredning. Jag hade velat jobba kring att alla ska må bra och att alla ska finnas, säger hon och fortsätter:

– När du beskriver det som har sagts, tycker jag att det är sorgligt. Jag tror ingen vinner på att fortsätta så här. Var och en får ta ansvar för vad man uttrycker, men som demokrat och människa vill jag vara mänsklig och jag vill att politiken ska vara mänsklig och tillåtande. Jag vill att man tar tag i problem och inte exkluderar någon. Det jobbar jag med varje dag i skolans värld. Jag hoppas att alla vill bidra och jobba inkluderande framåt.

Anser du fortfarande att anklagelserna mot dig är diffusa?

– Jag får den frågan av många och jag kan bara förklara min bild och att jag är nyfiken på Centerpartiets bild, eftersom man anser att jag inte kan sitta i fullmäktige. Jag har bett att få det förklarat för mig och jag hoppas att det kommer. 

Har du mycket kontakt med de ledande centerpartisterna?

– Några, men inte alla. 

Är det andra partier som kontaktat dig?

– Det finns. 

Känns det aktuellt eller inaktuellt?

– Jag har fokus på mitt lärarjobb, mitt liv och min familj. Jag ägnar inte det någon tid.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt