Annons:

Här är de största posterna i nästa års investeringsbudget

Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, gav majoritetens syn på investeringsbudgeten 2017.

Här är de största posterna i nästa års investeringsbudget

Investeringsbudgeten 2017 uppgår till 35 miljoner kronor. Den största posten är upprustning av Astrid Lindgrens skola (fem miljoner kronor) – trots att majoriteten öppnat för att bygga en helt ny skola.

Annons:

Investeringsbudgeten för 2016 uppgick till 23 miljoner kronor. 2017 blir den större. Sammanlagt ska kommunen investera för 35 miljoner kronor.

En sjundedel av investeringsbudgeten nästa år läggs på Astrid Lindgrens skola. Trots att majoriteten har öppnat upp för en ny skola i Vimmerby stad och att behovet för 2018 beräknas vara 30 miljoner kronor, så kommer en del av de renoveringar och upprustningar som tidigare diskuterats genomföras. 

– Vi har dragit ner på AL-skolan nästa år och ser över hur vi ska göra med skolan. Men vi kan inte undvika att göra vissa insatser, det är helt nödvändiga insatser som ventilation och målningsarbete, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S). 

Arbete med ny förskola

I investeringsbudgeten 2017 börjar arbetet med en ny förskola så smått. Då uppgår summan till 250 000 kronor. 2018 handlar det om nästan 40 miljoner kronor.

– Vi startar upp förskolearbetet, men 2017 är det projekteringskostnader. 2018 är planen att köra igång med en ny förskola. Vi ser också över gruppboende och skola och äldreboende. Det är många stora saker, men det är en låg summa jämfört med vad vi har haft. 

Projektering för ett nytt äldreboende finns inte med i investeringsbudgeten.

– Vi skjuter en del saker på framtiden och det är saker vi måste gå igenom år för år. När vi skjuter det på framtiden kan det också bli dyrare kostnader. Pengarna kommer gå åt.

Tuna skola

Andra större investeringar i nästa års budget är fyra miljoner kronor för nya släckbilar till Räddningstjänsten. 2,6 miljoner kronor ligger på asfaltering av kommunala gator. I budgeten finns också ett färdigställande av Arena Ceos för 730 000 kronor. 

3,9 miljoner kronor på Tuna skola ligger också kvar. Förskolan ska flyttas in i skolan.

– Centerpartiet ville skjuta på investeringen på Tuna skola, men vi säger att vi låter det ligga kvar i investeringsbudgeten för att det är så vi har tagit det och annars måste vi gå in djupare i de diskussionerna. Vi vet att det är väldigt trångbott där de är i dag. Jag är tveksam till att man kan skjuta på det ett år. 

Det totala investeringsbehovet för åren 2017 till 2021 bedöms vara närmare 334 miljoner kronor. Där sticker 2018 ut med ett behov på 140 miljoner kronor. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt