Annons:

C efter budgeten:

Centerpartisterna Ingela Nilsson Nachtweij och Erik Paulsson var inte helt nöjda med hur majoriteten agerade på kommunstyrelsens sammanträde.

C efter budgeten: "Ett svagare styre än vi borde ha"

Centerpartiet och den lila majoriteten var väldigt överens om budgeten. Men C hade sju tilläggsyrkanden – där de inte fick gehör för någon. – Det är synd att majoriteten ändrade sig, säger Erik Paulsson (C), ledamot i kommunstyrelsen.

Annons:

Centerpartiet gick fram med sju egna yrkanden, som alla rörde investeringsbudgeten. Alla sju röstades ned. De två första attsatserna ska man ha varit eniga om i arbetsutskottet, men efter votering röstade S och M emot attsatsatserna i kommunstyrelsen.

– Det är synd att majoriteten ändrade sig och vi saknar en tydlighet från kommunens högsta ledning. Det är en nämndsfråga enligt dem, men det anser inte vi. Det är kommunstyrelsen som sitter med kassan, säger Centerpartiets ledamot Erik Paulsson. 

Så här löd attsatserna: "att kommunen stimulerar externa aktörer för att erhålla fler förskoleplatser så att kommunen inte behöver investera för att skapa fler förskoleplatser" och "att kommunen gör en utredning som ger svar på hur en långsiktigt hållbar investeringsplan för kommunen ska se ut där kommunens framtida behov tillgodoses på bästa sätt. Ny skola, nytt gruppboende, nya bostäder och nytt äldreboende är exempel på behov som uttryckts under budgetberedningen men som inte tydligt prioriterats i denna budget".

Så här ser Helen Nilsson (S) på saken. 

– De första två attsatserna var bra attsatser, men vi anser inte att den första är någon investeringsbudgetfråga. Det är mer en politisk fråga och tycker att det ligger hos BUN. Vi är inte emot någon av attsatserna egentligen, men vi tycker inte att de hör hemma i dokumenten. När det gäller den andra attsatsen så gör kommunen en långsiktig fundering kring alla behov och önskemål i investeringsbudgeten. Det här arbetet kommer vi starta upp ganska omedelbart, säger hon. 

"Det är olyckligt"

Centerpartiet var inte nöjda över att majoriteten röstade ned de två attsatserna. 

– Det är olyckligt, när det gäller den första attsatsen vore det bra med externa aktörer för att minska behovet. Vi har ett högst begränsat investeringsutrymme, så det är bra om så mycket som möjligt kan tillföras. Vi behöver också en mer långsiktig plan, som det är nu blir det som en snöboll som byggs på och som rullas framför oss, säger Erik Paulsson (C). 

Ingela Nilsson Nachtweij (C):

– Vi vet att det finns behov av en ny förskola, ett nytt gruppboende och ett nytt äldreboende, som läggs fram i planen och då är det viktigt med en långsiktig plan och att prioritera och värdera, säger hon. 

"Vi är besvikna"

Oppositionsrådet säger att hon hade väntat sig mer av majoriteten.

– Vi är besvikna att vi inte får stöd för två viktiga inriktningsbeslut. Vi blev glada när Tomas (Peterson) och Helen (Nilsson) biföll två av våra tilläggsyrkanden, men det här är ett steg tillbaka, som får stå för dem. 

Erik Paulsson: 

– Vi hade förväntat oss mer och Socialdemokraterna och Moderaterna. Det här tyder på att kommunen har ett svagare styre än det borde ha. Det är olyckligt när det ändras från en vecka till en annan och det är något vi har fått kritik för, att vi justerar våra förslag. Men vi har inte två personer på heltid eller nämndsordförande på halvtid. Vi hade önskat att de grundade sin politik lite bättre.

Byta värmesystem

Övriga fem tilläggsyrkanden som Centerpartiet inte fick igenom var följande:

"att utbyte av oljepanna i Djursdala skola ska ske år 2017 istället för 2018 då den åtgärden betalar sig snabbt och dessutom är mycket positiv för klimatet".

"att utbyte av värmesystem i Resecentrum ska ske 2017".

"att utbyte av värmesystem i Pelarne skola ska göras 2017".

"att skjuta på investeringen i Tuna skola (4 miljoner) för att inrymma en förskola på andra våningen och se över om den investeringen kan göras på ett annat sätt."

"att använda de medel som finns kvar (4-2,6 = 1,4 miljoner) utöver utbyte av värmesystem (vilket är beräknat till 2,6 miljoner) till att ordna så att taket på Kulturskolan inte orsakar vattenskador i fastigheten samt reparera ytskikt på AL-skolans högstadium där klottret ökat markant de senaste åren."

– Vi vill se om man kan bygga en förskola i anslutning, men i markplan. Det är inte lämpligt med det på andra våningen och man kan behöva bygga ut lite och då kan det placeras vid Solgläntan. Vi vill lyssna av med föräldrar och personal, säger Nilsson Nachtweij (C) om Tuna skola. 

I Djursdala skola, Pelarne skola och Resecentrum vill C byta värmesystem. De fyra miljoner som sparas på att inte genomföra investeringen på Tuna skola ska gå till det.

– Det är fossileldade oljepannor och det bör ersättas med mer klimatsmarta system. Den typen av investeringar betalar sig snabbt. De borde varit utbytta för länge sedan. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt