Annons:

Glennfalk har mer än tre år på sig ­– får stöd ändå

Karaktärshotellets statliga bidrag riskeras inte av den, enligt vd:n Micael Glennfalk, långsamma hanteringen av företagets bygglovsansökan. Foto: Jakob Karlsson

Glennfalk har mer än tre år på sig ­– får stöd ändå

Micael Glennfalk har varit mycket kritisk mot miljö- och byggnadsförvaltningen i tron om att det statliga stödet för solelpaneler brinner inne. Det behöver han inte vara. Glennfalk har mer än tre år på sig att färdigställa anläggningen. – Det behöver han inte oroa sig för, säger handläggaren Karolina Waxegård.

Annons:

Regeringen har beslutat att förlänga tiden för att verkställa solelspaneler till utgången av 2019. Det innebär att fullmäktigeledamoten och Karaktärshotellets vd Micael Glennfalk har fram till och med den 31 december 2019 på sig att få de cirka 400 000 kronor i stöd som Länsstyrelsen väntas fatta slutgiltigt beslut om i morgon.

– Sista datumet är 2019-12-31 och oroar han sig för det ska vi absolut prata med honom om det. I hans ansökan står det att det ska vara klart i november och då hade jag ingen anledning att kommunicera att tiden har förlängts, säger Waxegård.

Micael Glennfalk själv hade ingen information om förändringen när Dagens Vimmerby når honom.

– Så har de inte sagt till mig och jag har inte fått tag på Länsstyrelsen på flera dagar. Det är naturligtvis skönt för mig, det gör att jag kan sova lite lugnare i och med att jag kan göra den här satsningen.

 "Lär inte bli billigare"

Glennfalk har, i både mejl och artiklar, sagt att satsningen på den stora solelsanläggningen är i fara med tanke på kommunens, i hans tycke, långsamma bygglovshantering. Den 21 september skickade Glennfalk in sin ansökan. Den fjärde oktober meddelade kommunen att ärendet behövde kompletteras och dagen efter var alla handlingar inne hos kommunen. Två dagar senare skickade Glennfalk ett kritiskt mejl till kommunledningen om hanteringen av sin ansökan.

– Det här förändrar min sak till det bättre, men det blir en fördyring för mig ändå. Jag måste troligen ta in nya offerter i vår och det lär inte bli billigare. Det låter bra att jag kan genomföra investeringen med bidrag, det är 400 000 kronor i bidrag som jag har rätt till. Jag jobbar för att Karaktärshotellet ska bli ett miljösmart hotell och ska använda det i markandsföringen, men det måste vara lönsamt också.

Känner du att det här förändrar ditt ärende?

– Nej, mitt ärende innebär 15 minuters jobb för en tjänsteman.

 "Har en annan kultur"

I sin blogg på Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning har Glennfalk kallat miljö- och byggsamarbetet för ett haveri. Enligt förvaltningen har man inte förändrat sitt arbetssätt när det gäller bygglovshanteringen.

– Innan samarbetet fick vi kritik för att det inte fanns någon stringens och att det gavs muntliga löften, jag kan hålla med om att det var lite rörigt. Men det var inte den handläggningstiden som man har nu. Då låg Vimmerby på två-tre veckor.

Är det samarbetets fel?

– Bygginspektörerna är från Hultsfred och det är tydligt att man har en annan kultur där. Det är en helt annan syn, det är mer fyrkantigt och byråkratiskt i dag. Vimmerbybor får åka till Hultsfred för kontrollsammanträden och jag tycker att de ska sitta i Vimmerby om majoriteten av byggärendena finns här.

Förvaltning och nämnd talar om att det är svårt att rekrytera. Blir det lättare om en politiker går ut och kallar förvaltningen för ett haveri?

– Det är inte min sak att göra en sådan hänsyn. De har själva satt sig i den här situationen. Allt går att köpa för pengar och det går att köpa in konsulter som rensar upp. Nu har man en handläggningstid på mellan sex till nio månader i vissa fall. Varför tar man inte in konsulter? Varför gör man ingen expresskassa? Varför ska jag påtala det här som kund? Hur aktiv är nämnden? Varför försöker inte Lennart Davidsson (nämndens ordförande, red. anm.) lösa problemet? Vi har fått en kompetensminskning och näringslivet ska inte förlora pengar, säger Glennfalk och fortsätter:

– Det är också orimligt om vi sökande, kunder, ska ta hänsyn och inte kritisera bara för att man ska framstå som en effektiv arbetsplats. Man är ju inte det. Då hade man haft hyrkonsulter inne. Man finansierar sig ju via dyra taxor, så pengar är ju inget problem för den myndigheten. Varje byggnadslov kostar ju en hel del.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt