Annons:

Nilsson (S) menar att arbetet förändras:

Helen Nilsson menar att det blir en för tidig budgetdebatt. Foto: Arkivbild

Nilsson (S) menar att arbetet förändras: "Blir en för tidig budgetdebatt"

Tidigare har det varit debatt om rambudgeten i juni och debatt om detaljbudgeten i november. Nu kommer det bli annorlunda.
– Man ska bara ha en budgetdebatt och det är redan i juni, det blir för tidigt, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

En ny årscykel kring ekonomi och budget pratade Vimmerbyalliansen om efter senaste kommunstyrelsesammanträdet, vilket vi berättade om tidigare i kväll. Oppositionsrådet Helen Nilsson menar att det innebär stora förändringar. 

– Man planerar budgetdialog och budgetplanering och det kommer se annorlunda ut. Varken vi eller Vänsterpartiet har varit nöjda med 2020, man har inte fått till dialogen på ett bra sätt. Det märkte vi inte minst på fullmäktige när budgeten antogs. Nu blir det så att man bara kommer ha en budgetdebatt och det blir den i juni kring ramarna, säger Helen Nilsson.

Är du kritisk till att det inte blir två debatter?

– Jag tycker att bara en debatt i juni är lite för tidigt. Siffrorna är inte helt på plats och tiden blir knapp. Vi kommer gå igång med det i mars och det blir ganska omgående. Jag tycker att det hade varit bättre för att få förutsättningarna klara. Men har man tänkt att det ska vara så här, så får vi börja tänka på hur vi ska göra nu. Av erfarenhet vet vi också att den ramen man tar i juni inte helt säkert är den ramen som gäller i januari sen. Det kommer en höstbudget från regeringen däremellan också. Jag tycker att det är svårt att ha det så här, men vet att det förekommer på andra ställen. Hultsfred har gjort så här i många år. Vi behöver fundera hur vi ska tänka nu och om debatten ska föras i kommunstyrelsen istället.

"Får fritt spelrum"

Om endast ramarna ska diskuteras och debatteras i fullmäktige kan något viktigt gå förlorat, tror Helen Nilsson.

– Det är ju inte ramarna man lägger krutet på. Det är antalet kronor som ska fördelas. Det är innehållet både vi och Vänsterpartiet vill debattera. Vi har de pengarna vi har, men till vad ska de gå? Det är innehållet som är viktigt. I och med att det blir ramarna som debatteras får vi tänka lite annorlunda, lite bredare och ha djupare dialoger med nämnden. Ska inte fullmäktige lägga sig i detaljerna får nämnderna fritt spelrum. Det blir på ett annat sätt.

Upplägget på fullmäktige i januari, där detaljbudgeten skulle antas, var både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tydligt kritiska mot.

– Där var vi inte nöjda. Egentligen blev det ett spel för galleriet eftersom nämnderna redan tagit sina beslut om hur pengarna skulle fördelas. Det var inte praktiskt görligt och att debattera i teorin går ju, men det ger inget. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt