Annons:

Kommunen slipper underskott 2020:

Kommunalrådet Jacob Käll kan glädjas åt att kommunen gör ett överskott under pandemiåret. Foto: Arkivbild

Kommunen slipper underskott 2020: "Dopat resultat"

Fyra månader in på 2020 såg det ut som att underskottet skulle bli 38 miljoner kronor – en avvikelse från budget med svindlande 57 miljoner. Nu ser det dock ut som att kommunen kommer komma på grön kvist.
– Det är ett litet dopat resultat, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Kommunen budgeterade med ett resultat på cirka 19 miljoner kronor i överskott förra året. Prognosen efter fyra månader pekade mot ett 57 miljoner kronor sämre resultat.

Mot slutet av året såg det ut att bli ett negativt resultat på fem miljoner.

Nu ser det ännu bättre ut. 

– Vi har fått positiva besked om den ekonomiska statusen. Nu vet vi att det snarare kommer hamna på plus, men hur mycket plus vet vi inte. Det är på rätt sida och det är vi tacksamma för, säger Marie Nicholson, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Vilka är förklaringarna till det?

– Det finns flera olika, men BUN:s resultat blev bättre och det är alltid positivt. Vi måste dock komma ihåg att vi har väldigt stora ekonomiska utmaningar och stora investeringsbehov. Vi ska låna upp pengar för både förskola och äldreboende, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll.

"Dopat resultat"

Resultatet är dock till viss del dopat.

– Vi hade inte hamnat här om vi inte fått stora skattebidrag. Det är ett dopat resultat, men det var också ett extremt år med kostnader som ingen kunde förutse eller budgetera med. Vi har klarat oss relativt okej och det är skönt att vi slipper återställa ett negativt resultat. Men resultatet måste höjas framöver.

Något som oppositionsrådet Helen Nilsson (S) också betonar:

– Det beror på de stora bidragen från regeringen, det var tydligt. Det måste vi ha med oss. Det här är inte vår egen förtjänst, säger hon.

"Det är fantastiskt"

Det preliminära bokslutet kommer inom kort.

– Det här var en hint, en indiktator om hur det ser ut, säger Käll.

Kommunledningen gläds åt att barn- och utbildningsnämnden gör ett av sina bättre ekonomiska år på mycket länge.

– Där är det inte dopat, utan där är det hårt arbete som ligger bakom. Det är ett systematiskt arbete med budget och uppföljningar, och lika hårt arbete ute i verksamheterna och på enheterna. Det är fantastiskt och våra medarbetare ska verkligen ha beröm, säger Nicholson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt