Annons:

Socialnämndens underskot blev stort 2020. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Socialnämndens underskott blir stort: "Större möjligheter i år"

Socialnämnden hamnar på ett underskott på 25 miljoner kronor. Förutsättningarna inför 2021 är bättre, menar nämndens ordförande Lars Sandberg.
– Det vore konstigt annars, säger han.

Annons:

Arbetet med bokslutet för socialnämnden pågår just nu och det som såg ut att kunna bli riktigt illa blir lite mindre illa. Innan sommaren pekade prognosen mot ett underskott gentemot budget på 30 miljoner kronor. Nu ser det ut att stanna på -25,3 miljoner kronor. 

– Men egentligen, om vi ska vara ärliga, är det lite bättre än så. Det finns en del coronapengar som vi har återsökt som inte kommer komma under 2020, utan det hamnar på 2021. Det är lite bättre än det värsta scenario vi såg framför oss innan sommaren, säger Lars Sandberg men konstaterar samtidigt:

– Det är ett underskott på 25 miljoner och det är jättemycket pengar.

Individ- och familjeomsorgen kommer göra ett underskott på cirka 8,5 miljoner kronor. Äldreomsorgen hamnar på drygt sex miljoner i underskott och LSS-verksamheten på elva miljoner kronor i underskott. Kommunen har återsökt 16,5 miljoner kronor för covidrelaterade kostnader och också fått sjuklönekostnader på drygt sju miljoner utbetalt. Totalt har kommunen en intäkt på 23,7 miljoner kronor för covid-19-pandemin.

– Vi har sökt för de kostnader vi har haft, det handlar om ansiktsmasker, visir, handsprit och så vidare. Det är rena utgifter vi har sökt tillbaka pengar för, som staten tidigt gick ut med skulle återbetalas till kommunerna.

Stor ökning av hemtjänsttimmar

I år har nämnden fått ett tillskott på 18 miljoner kronor. Lars Sandberg har förhoppningar om att kunna hitta en budget i balans.

– Större förhoppningar har jag, det vore konstigt annars. Vi får ett rejält tillskott och verksamheten fortsätter jobba med nya arbetssätt och har redan tagit upp en massa punkter redan det jobbas med. Vi ska jobba mer med att effektivisera och sänka kostnader för att möta upp den stora tillströmning vi har. 

Mellan 2018 och 2019 hade man över 13 000 fler hemtjänsttimmar i Vimmerby kommun. Likadant var det mellan 2019 och 2020.

– Någonstans kostar det mycket pengar och vi gick 9,2 miljoner back på hemtjänsten. 

Kommer det fortsätta mellan 2020 och 2021?

– Det är svårt att säga. En del av den här ökningen skulle jag tippa beror på omställningen till god och nära vård. Vi jobbar på att inte ha några vårddygn på sjukhus och kunna plocka hem brukare så fort det är möjligt. Jag hoppas inte det fortsätter öka, men jag kan inte säga det i dag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt