Annons:

Så mycket får de olika partierna i partistöd

Så mycket får partierna i stöd det här året. Foto: Arkivbild

Så mycket får de olika partierna i partistöd

Nu är det klart hur mycket pengar kommunens partier får i stöd 2021. De sex partierna i fullmäktige får dela på nästan en halv miljon kronor. 

Annons:

Vid det senaste fullmäktigesammanträdet togs beslut om att fastställa partistödet för 2021. Jämfört med förra året är det totala partistödet knappt 3 000 kronor mer. Det innebär att de sex fullmäktigepartierna får dela på 466 480 kronor. 

Hur pengarna fördelas mellan partierna har att göra med hur många mandat de har i fullmäktige. Samtliga partier får först ett grundarvode på 7 775 kronor. Därefter får de 8 568 kronor per mandat. 

Den enkla logiken innebär att det parti som har flest mandat får mer pengar och vice versa. 

Under den här mandatperioden finns endast sex partier i fullmäktige. Liberalerna och Miljöpartiet de gröna åkte ur fullmäktige i senaste valet och det gör att de kvarvarande partierna får mer att dela på. 

Den här mandatperioden finns inget särskilt litet parti och det gör att Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, med sina fem mandat, får minst pengar med 50 615 kronor var. 

Sverigedemokraterna har sex mandat och inkasserar 59 183 kronor i partistöd.

Socialdemokraterna är kommunens näst största parti och får 119 157 kronor. Lite mer får Centerpartiet, som har ett mandat mer än S. C får med sina 14 mandat 127 727 kronor att röra sig med det här året.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt