Annons:

Ett område som kommunen byter till sig mot kyrkan ger stora förutsättningar för staden att växa norrut. Foto: Vimmerby kommun

Okomplicerat i kommunstyrelsen – snart får Vimmerby kyrkans mark

Vimmerby kommun och Linköpings stift är överens. Beslutet är nu taget i kommunstyrelsen. 

Annons:

Kommunens intresse för det område som löper från Kohagen och ned till sjön Krön norr om Vimmerby stad har pågått i åtskilliga år. Marken ägs av Linköpings stift och tidigare har parterna inte kunnat hitta en lösning för en överenskommelse.

För ett par veckor sedan berättade kommunen att man nu är överens med kyrkan om en markaffär. Vimmerby kommun får 57 hektar mark norr om staden och stiftet får samtidigt 182,3 hektar mark i Rumskulla. Det skiljer drygt sju miljoner i markvärde, men trots den initiala förlusten är kommunpolitiken i Vimmerby mycket nöjda med överenskommelsen. 

– Det är skogsmark mot skogsmark och därefter är också värderingen. Det kan se ojämnt ut, men man måste ha med sig att vi inte tänker använda det som skogsmark. Tittar man på perspektivet med bostäder får man räkna värdet nästan tio gånger och då blir det ett betydligt större värde för kommunen. Vi känner oss som vinnare i affären och hela kommunen är vinnare i det här, sa Marie Nicholson (M) när nyheten presenterades. 

Vid kommunstyrelsens sammanträde i tisdags togs ett enigt beslut om att gå vidare med affären till fullmäktige för slutligt avgörande. 

– Vi ser det som en väldigt viktig affär för kommunens expansion. Det är en god affär för oss. Ibland pratar man om win-win-situation och det är väl inte alltid sant, men här är det verkligen så. Både säljare och köpare gör goda affärer och det var alla partier överens om, säger kommunalrådet Jacob Käll (C). 

I det nya området kan det bli bostäder, skola, vård- och omsorgsboende samt idrottsanläggningar. Skulle endast bostäder byggas handlar det i storleksordningen om 250 till 300 bostäder. Området är nära på en halv miljon kvadratmeter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt